Интелектуалци от различни сфери започват серия от общи протести. Това научи news.bg от етномузиколога от БАН доц. Венцислав Димов. Участие в тях ще вземат работещи в сферата на образованието, науката, здравеопазването и други.

Ние сме група хора, които мислят по друг начин - не приемаме за чиста монета това, което медиите ни казват, а политиците назидателно поучават, посочи Димов. Той допълни, че идеята за подобни общи действия е била обсъждана още през май, когато са започнали протестите на Софийския университет.

Ние се борим срещу манипулацията от страна на медии, диктатурата от страна на политици, срещу комерсиализацията на живота. На това, че нас ни искат все по-необразовани, по-немислещи и по-болни, коментира Димов.

Главното искане на участниците в протеста се отнася до промени в бюджетната рамка още за 2011г. и разпределение на бюджетите за отделните сфери, което да е в унисон със западноевропейските практики.

Доц. Димов илюстрира и с конкретни цифри настояванията на учените. По думите му бюджетът за здравеопазване трябва да бъде увеличен от сегашните 3,70% на  поне 5%, този за образование от 3,3% също на 5%, за наука от 0,16% на поне 1%, а за култура от 0,35% на поне 1%.

Ние се оказваме най-големите длъжници на тази система - реже се от системите на образованието, науката, здравеопазването, а няма да се вземе от военните ни мисии, от специалните разузнавателни средства, от магистралите.
Напротив - там ще се налеят пари. Защо са ни тези магистрали, ако нямаме достатъчно културни и образовани хора. Те могат да се ползват след десет години от извънземни, ако се затрие българският род, или от чужденци, на които българският народ да слугува, коментира още той.

По думите му това, което ще се случи в петък, няма да е протест, подобен на тези, които се организират в последните седмици.

Това ще е протест на солидарността на диалога, на сътрудничеството. Ние се опитваме да обединим представители на образованието, на научната общност - в това число не само „феодалните старци", но и младите учени, лекарите, медицинските сестри, неформални сдружения на студенти и преподаватели, обясни той.

Ние ще се борим за това да бъдем чути и обществото да не си мисли, че бюджетът на България е една пица и че ако отрежем по-голямо парче за наука, ще оставим по-малко за образование, допълни доц. Димов. Той изтъкна, че ако този бюджет бъде направен умно и разумно и ако се работи професионално в частта за приходите и вземанията, ще има пари за тези важни стратегически отрасли.

Сред другите искания на участниците в протеста е създаване на законова рамка за подкрепа и поддържане на образованието и наука. Доцент Димов обясни, че трябва да бъдат улеснени онези нормативни актове, които вече са създадени или предстоят да бъдат създадени, така че да помогнат на бизнеса да си сътрудничи със сферите, от които са участниците в предстоящото протестно събитие. В тази връзка той даде за пример приемане на данъчни облекчения, закон за меценатството, закон за научните изследвания и други.

Трябва да бъдат подкрепяни нерентабилните части от духовността, защото ако мерим нещата с това, което е  полезно днес, утре ще имаме още по-големи липси, загубите ще са невъзвратими, заяви той.

На въпрос колко души очакват да подкрепят иниациативата, доц. Димов отговори, че тя не търси масовост, но всеки е добре дошъл. А и винаги има манипулации от страна на медиите - на протеста на 1 ноември писаха, че сме няколкостотин, а според мен бяхме поне няколко хиляди, изтъкна той.

От думите му стана още ясно, че серията от събития ще бъде съпътствана с различни артинициативи. Сред тях са пърформанси, музика, театър. Организаторите имат намерение да проведат и серия от публични срещи и пресконференции, на които да бъде обсъдено състоянието на изброените сфери.

Крайно време е този публичен диалог да започне, категоричен бе доц. Димов.

Ние го правим, защото искаме не само да ни чуят „Борисов, Дянков и СИЕ", а защото искаме цялата наша общественост да влезе в този дебат и да го започне.

Не може вече 21 години да продължава преход, който да става все по-мътен, все по-затъпяващ, все по-обедняващ хората, все по-оскотяващ духовността и все по-безпросветен, коментира още Венцислав Димов.