Лошите кредити растат, но не с проценти, които да разклатят системата, призна по време на четвъртата среща на бизнеса с правителството управителят на БНБ Иван Искров.

Той подчерта, че у нас като необслужвани се считат заемите, които имат закъснение от 90 дни, което е един относително кратък период. 

В Западна Европа има страни, където системата не е толкова консервативна като нашата и за необслужени се считат кредитиете със закъснение от 180 или 360 дни, пише Money.bg.

Лошите кредити нарастват до 5.63% към края на третото тримесечие, но това са по скоро предизвикателства, отколкото проблеми, обобщи Искров.

Управителят на Централната банка очаква и у нас спадът на икономиката да продължи в още някои отрасли като търговията и промишлеността, въпреки че възстановяването в Западна Европа от началото на втората половина на годината вече се усеща.

Според Искров, дъното на кризата се очаква да бъде в края на тази и началото на следващата година. Едва през първото тримесечие на следващата година може да започне стабилизиране на бизнеса.

"Но само в случай, че се реализира положителният сценарий", подчерта Искров и допълни, че едва през втората половина на 2010 г. може да се очаква ръст от 0 до 0.5% на икономиката у нас.

За промяна на Валутния борд не може да се мисли, бяха единодушни и финансовият министър Симеон Дянков, и управиетлят на БНБ Иван Искров.