Народното събрание прие емитирането на държавен дълг на стойност от 1,5 млрд. евро. Със 108 гласа "за", 38 - "против", и 4 - "въздържали се", парламентът прие емитирането на дълга на второ четене.

Емитирането на тези пари е заложено още при написването на Бюджет 2014, а те самите са предназначени за погасяване на стари заеми и обслужване на дефицита в бюджета ни.

Припомняме, опозицията от ГЕРБ се вгледа именно в тегленето на тези 3 млрд. лева, критикува управляващите и реши да внесе пореден вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски за водената финансова политика.

"Г-н министър, гарантирате ли, че до края на годината, ако вашето правителство случайно още е на власт и здравият разум не ви е проговорил, няма да поемете нов дълг", попита от парламентарната трибуна депутатката от ГЕРБ Дияна Йорданова.

Самият финансов министър Петър Чобанов бе посрещат в пленарна зала в обичайната за всички министри вече обстановка - скандиране "Оставка" от местата в дясно на опозицията и ръкопляскания от депутатите вляво.

"Ще отмине малко емоцията, сутрин винаги има емоция, а след около час всичко се освобождава", успокои министъра на финансите парламентарният шеф Михаил Миков, който призова депутатите да бъдат по-внимателни и да проявят интерес, тъй като става въпрос за 1,5 млрд. евро.

Герберите са притеснени от това, че българското население не е получило гаранция за бюджета и парите на държавата, които пари са на всички данъкоплатци.
"Половината от този заем ще отиде за погасяване на дефицит в порочно породен бюджет. В него има заложени разходи, които надхвърлят приходната част", подчерта още Найденова и отбеляза, че 900 млн. лева е дефицитът в държавната хазна към края на април.

Според изчисленията на опозицията този дефицит в края на годината ще надхвърли 1 млрд. лева. "Какво правим тогава? Отново ли ще вървим към емитиране на нов дълг?
Ще вземем ли нов заем за онези розови балони, които гледахме по време на предизборната кампания?", попита още народният представител от ГЕРБ. Опозицията сигнализира и за това, че НАП е в колапс, а Агенция "Митници" е в пълен крах.

Как ще покриете дупките в бюджета, като тези дупки вече са ями и пропасти, попита Лиляна Павлова от ГЕРБ.
„Планирате ли актуализация на бюджета? Къде са приходите?", продължи с въпросите си тя към финансовия министър.

Павлова коментира още, че са ни спрени средства от Европейската комисия, които трябва да се покрият от държавния бюджет, ако плащанията не бъдат възстановени.

Тя припомни още и критиките на опозицията при планиране на държавния бюджет за 2014-а и каза, че са заложени в макрорамката изключително нереалистични приходи и нереалистично планирани разходи на база на тези приходи. Герберите са притеснени, че управляващите си отиват, но оставят разорена държава.

Ние сме идвали и сме си отивали, за нас не берете грижа, репликира червеният депутат Антон Кутев. Той обясни, че ако ГЕРБ не били изхарчили фискалния резерв от 8 милиарда лева, оставен от тройната коалиция, сега нямало да се налага да се вземат нови заеми.

Г-н министър, пожелавам ви успех, каза и Менда Стоянова, обръщайки се към Петър Чобанов. Тя изтъкна, че този заем години наред ще се плаща от българските данъкоплатци.
Депутатката от ГЕРБ е притеснена от трупащите се дефицити от кабинета. Трябва ли да правим повече разходи, отколко чергата ни позволява и трябва ли да се разполагаме на черга, след като имаме килим, попита още бившият шеф на парламентарната бюджетна комисия.

Министърът на финансите Петър Чобанов коментира, че ситуацията с бюджета е нормална, а рисковете са управляеми.

"Поемането на външен дълг е нормална операция, която се използва от всички държави. Държавният дълг на България за 2013 година е 18.6% от БВП при 90.6% средно за еврозоната", обясни в декларация от името на парламентарната група на "Коалиция за България" зам.-председателят на бюджетната комисия Петър Кънев в сряда.