Атаките срещу финансовата политика на правителството са абсолютно политически. Целта на опозицията е да свали правителството, да тръгне към предсрочни избори и вотът на недоверие е част от техния арсенал да го постигнат.

България е фискално стабилна страна, уверена Бобева
Още...

Така коментира пред журналисти министърът на финансите Петър Чобанов атакуваната от ГЕРБ политика на правителството на Пламен Орешарски във финансовия сектор.

Министърът бе в парламента за участие в заседание на бюджетната комисия, която дебатира предстоящия заем, който ще се изтегли за рефинансиране на други по-стари заеми.

Чобанов обаче отсече, че ще коментира поредния вот на недоверие на опозицията едва, след като бъде внесен, но изтъкна: „Досегашните вотове се обърнаха срещу вносителите си. Да видим какво ще се случи с този вот".

Припомняме, по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се зарече утре бившите управляващи да внесат въпросния вот и да поискат сваляне на правителството заради нов външен заем за страната ни в размер на 3 млрд. лева.

Далеч по-спокоен финансовият министър отрече да има дупка от 10 млрд. лева в бюджета на страната ни и отсече: "Не предстои актуализация на бюджета".

Чобанов няма основания да очаква и по-висок дълг от планирания дори и към края на годината.

Въпросните 3 млрд. лева ще бъдат изхарчени за погасяване на други заеми, а именно - „тази година рефинансиране на дълг за 1,3 млрд. лева, в началото на следващата година рефинансиране на дълг за 1,7 млрд. лева и покриване на бюджетен дефицит за 1,4 млрд. лева".

„Това са спекулации и произволно хвърлени в публичното пространство големи числа, с които се стремят да стреснат икономическата публика и да сложат спирачка на позитивното икономическо развитие", коментира още министърът на финансите и се похвали, че през последните шест месеца расте показателят на бизнес климата, расте и потребителското ниво.

По-рано на заседание на бюджетната комисия Чобанов обясни на народните представители какви и за какво ще бъдат похарчени 3-те млрд. лева външен дълг. Новият външен дълг за страната ни ще се похарчи за рефинансиране на стар заем, а не за запълване на финансовия дефицит, увери министърът.

На заседанието на комисията, на която трябва да се гласува и емитирането на финансови облигации, се появиха обаче всички депутати от ГЕРБ, дори и тези, които не са изявени като финансисти.

„Няма заплахи от този дългов профил", отсече министърът на финансите и се зарече, че въпросната емисия трябва да бъде успешна.

Председателят на парламентарната финансова комисия Йордан Цонев защити финансовия министър, като призова да не се говори за финансов дефицит при изпълнение на бюджета едва за четири месеца от годината.

Цонев помоли колегите си от опозицията да не отиват към дискусия за фискалните цели на правителството за тази година, защото в противен случай ще се постигнат лоши условия за държавата, а управляващите никога не са го правили.

Герберите обаче не се вслушаха в този призив и депутатката Менда Стоянова - бивш шеф на бюджетната комисия в миналия парламент, обвини кабинета „Орешарски" за това, че връща нивата на финансовия дефицит от 2012-а, когато обаче е продължавала финансовата и икономическа световна криза.

„Предвиждате икономически ръст, но ние виждаме, че планирате и един висок дефицит", сигнализира Стоянова.

„Аз ще прекъсна заседанието с гласуване, защото няма да позволя да излезем на международните пазари с някаква ваша визия", се закани от своя страна Йордан Цонев.

Народната представителка от ГЕРБ Снежана Дукова запази характерния за нея стил и обвини управляващите, че искат бързо „да прилапат паричките".

„Така, както се държите, ще бъдем дълго на власт. Това е пътят да бъдем дълго на власт", се успокои Цонев след изказването на Дукова.

След като обаче депутатите от опозицията продължиха да говорят за финансовия дефицит и възразиха на забележките на председателя на бюджетната комисия, народният избраник от ДПС им напомни: „Аз ръководя заседанието".

„Сега договаряме условията на тази емисия, а не къде ще ги харчим", заяви обаче Йордан Цонев и предизвика бурната реакция на герберите.

В този момент се намеси и народната представителка от опозицията Десислава Атанасова, която обяви, че заседанието на комисията е нелегитимно, защото е приключила обедната почивка на всички депутати.

Председателят на комисията Йордан Цонев се съобрази с тази забележка, извини се за това, че не си е погледнал часовника, закри заседанието и остави гласуването на нов външен дълг за страната ни за утре от 14.30 часа.