Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен и се обостря периодично. Това заяви пред Нова телевизия министърът на здравеопазването Христо Хинков.

По негови думи през декември е имало 15 сигнала за липса на инсулин в аптеки, а след мерките на здравното министерство за януари и февруари сигналите са намалели на пет.

Той посочи, че основният проблем е, че няма връзка между търговците на едро и аптеките.

"Някои от търговците на едро имат вериги аптеки, там нещата са добре. Така се получава един недостиг, особено в по-отдалечените райони", отбеляза Хинков.

Търговците на лекарства са победили държавата, констатира Здравна комисия

Търговците на лекарства са победили държавата, констатира Здравна комисия

МЗ спуснало към ИАЛ разпореждане Благой Миров да разработи системата СЕСПА

Министърът смята, че проблемът не е толкова сериозен и няма повод за притеснение. Той не изключи да има случаи на незаконен износ на инсулин въпреки забраната на ведомството.

"Беше изнесена информация от ДАНС - не само за инсулин, но и за други лекарства. За конкретни фирми, които се занимават с нерегламентиран реекспорт. Това е секретна информация, прокуратурата се занимава с тях", коментира Хинков.

По негови думи евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар.

"Има лекарства в психиатрията, които отдавна изчезнаха. Така е, защото притежателят на разрешението за употреба няма сметка от тези ниски цени, които има тук", поясни той.

Неотзивчиви търговци били виновни за липсата на инсулин в аптеките

Неотзивчиви търговци били виновни за липсата на инсулин в аптеките

Забраната за износ на лекарства се удължава отново - до края на 31 март

Хинков заяви, че забраната за износ на инсулин ще бъде удължавана периодично, за да се гарантират необходимите количества за българския пазар.

Той отбеляза, че една от промените в закона за лечебните заведения е повторното създаване на Агенция по трансплантации. Министърът припомни, че преди години е имало фонд за лечение на деца в чужбина, но решенията от там са излизали бавно. Според него създаването на такава агенция по трансплантации ще координира много по-добре както трансплантации в страната, така и в транспорта.

Той бе категоричен, че след ротацията няма да остане на поста, въпреки че е бил увещаван да не си тръгва.