Хората, чувствителни към метеорологичните промени при падане на атмосферното налягане трябва повече да почиват, да пият много вода, плодови напитки, а също и да приемат сърдечно-съдови препарати. Това е мнението на невролози и кардиолози, запитани от ТАСС.

По-рано в Хидромедицинския център съобщиха, че под влиянието на циклони и атмосферни фронтове се очаква колебание в температурата.

В Москва в първата половина на седмицата атмосферното налягане рязко се понижи от 748 до 738-734 мм на живачния стълб, което се очаква да се нормализира при преминаването на циклона.

"Преди всичко хората, които са зависими от атмосферните промени не трябва да се занимават с тежък физически труд, който ще изтощи централната нервна система. На второ място - те трябва да приемат лека диетична храна, която ще подобри работата на организма и да не забравят да употребяват много вода, защото водата измива всички токсични вещества от организма, подобрява работата на бъбреците и подобрява хомеостазата", разказа лекарят-невролог от Научния институт за изследване на храненето на Руската академия на медицинските науки Олег Ленев.

По думите му в такива периоди е необходимо да се употребяват плодови напитки и сокове, за да се поддържа изобилието на минералните вещества и микроелементи. Лекарят-кардиолог, доктор на медицинските науки, професор от катедрата за геролонтия на Московския държавен медико-стоматологичен университет (МГМСУ) Юрий Конев заяви, че хората, чувствителни към метеорологичните влияния трябва да посетят лекар.

"Трябва да се посъветват с лекар как да коригират дозата на сърдечно-съдовите препарат, ако имат чувствителност към атмосферните промени. Режимът на труд и отдих особено се наблюдава в тези дни, когато има такива разлики, защото пълноценният отдих е най-ефективен, но не бива да се преяжда и да се злоупотребява с други вредни навици", заяви проф. Конев.