"В момента в страната ни здравната система и народът са под голямо изпитание - никога не сме имали толкова болни и толкова умрели от коронавируса. Въпросът за сертификатите и ваксинирането трябваше да се постави лятото, изгубихме златни месеци и това ще коства много на българския народ".

В ефира на БНТ консултантът по ваксиниране проф. Тодор Кантарджиев заяви, че има хаос от заповеди на служебния здравен министър, които е трудно да се изпълнят. Той даде за пример, че личните лекари ще изписват безплатни лекарства срещу коронавируса, но все още не е направено.

По думите му трябва да се изпълняват мерките и положението в София е много сериозно. В София в момента има 1 200 случаи на 14-дневна база на 100 000 население. В последните две седмици всеки стотен софиянец е боледувал от коронавирус и това много притеснява проф. Тодор Кантарджиев.

Иван Маджаров: Изпуснахме времето да овладеем COVID-19

Иван Маджаров: Изпуснахме времето да овладеем COVID-19

"Ако тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират, е логично да се запиташ: "аз, който имам по-малко знания, защо да го правя?"

Според него хората трябвало да бъдат ваксинирани през лятото, но се пропуснали златни месеци. За София има ваксини и хората трябва да се ваксинират. Много да внимават хората да не се заразят, докато чакат за ваксини и докато им правят антигенни тестове, призова Кантарджиев.

Той уточни, че 15 дни след ваксинация може да се дарява кръв. Кръвната плазма помага и има антитела, които са с потискащо имунитета действие. Ако се събира кръв от имунизираните, това ще е уникално лекарство, за да не умират хората, каза Кантарджиев.

Той посочи, че антигенните тестове не са критерии за разпространяването на коронавируса. Тази мярка има смисъл, но нещата трябвало да бъдат обявени много по-рано - лятото, когато нямало много болни. Тогава трябвало да се каже, че който не е ваксиниран, няма да ходи на заведение от 1 октомври или който иска да ходи на училище от 15 септември - да има зелен сертификат.

5643 нови случая на коронавирус, 154 души починаха

5643 нови случая на коронавирус, 154 души починаха

Хоспитализираните с COVID-19 вече са 7 373

Проф. Кантарджиев посочи, че лекарите са свикнали в системата да се създава срещу тях недоверие, да се действа срещу тях, МЗ да не прави нищо за лекарите. "Да командироват когото поискат, но какво правиха 6 месеца, за да кажат на народа?", недоумява бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Кантарджиев разкритикува и спирането на плановия прием в болниците. Много неща чуваме от МЗ, но те не стават, каза той и предупреди: "Две седмици ще са много трудно за българския народ, защото с едно високомерие не се приемаха съветите на експертите и не се прави нищо 6 месеца".

С ирония Кантарджиев посочи, че има пандемичен план за справяне с кризата с коронавируса, като учениците са по моловете и заведенията, а не в училище.

Над 10 000 теста за коронавирус са направени в COVID зоните у нас

Над 10 000 теста за коронавирус са направени в COVID зоните у нас

3 111 от тях са се оказали положителни