Грипната епидемия в Перник доведе до затварянето на училищата до сряда, съобщава БНР. В Пернишка област заради опасността от грип са преустановени консултациите, свижданията в болниците и профилактичните имунизации.

В Перник училищата няма да работят до сряда. Пред грипна епидемия е област Пловдив, сочат данни от личните лекари. Много били болните и в София-област, Стара Загора, Пазарджик и Габрово.

Болните от грип в България към момента са над 48 хил. души, съобщи директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНР.

Грипна епидемия в област Перник

Грипна епидемия в област Перник

Предгрипна епидемия е обявена в област Пловдив

"По области най-много обърнали се за медицинска помощ с грипоподобни заболявания - в Перник 209 на 10 000, в Пазарджик, също доста висока заболеваемост, Бургас, Силистра, Стара Загора и област София", обясни проф. Кантарджиев.

Изследвания сочили, че най-често срещания грип е тип Б, по-малко били заболели от така наречения пандемичен грип. В две проби в Русе и в Благоевград бил открит щамът Хонконг. И проф. Кантарджиев смята, че пикът на грипа предстои в края на месеца.

Лекарите очакват грипа в края на месеца

Лекарите очакват грипа в края на месеца

Стотици преминаха през грипния кабинет на ВМА