Германската безработица отчете рекорден спад до 6,5% за декември 2014 година, показват данните на Министерството на труда, съобщава Ройтерс.

Това предполага, че потребителите най-вероятно ще продължат да подкрепят икономическия ръст в най-голямата икономика в ЕС в началото на 2015 година.

Броят на безработните се понижи от 6,6% през ноември 2014 година. Прогнозира се нивото на този важен показател да се запази стабилно.

Молбите за помощи при безработица са намалели през месеца с  27 хиляди, като броят на хората без работа е спаднал  до 2, 841 милиона, сочат данните на ведомството. Това е рязко намаление в сравнение с прогнозата на Ройтерс за понижаване с 6 хиляди и дори спрямо най-ниската оценка за спад от 15 хиляди.

Докато германската безработица отчита позитивни тенденции, италианският трудов пазар отчита негативна тенденция. Безработицата в Италия се покачи до 13,4% през декември от 13,3% в предходния месец. Това е рекорд за страната, като показателят е по-висок и от  средните стойности за еврозоната.