Русия забрани част от вноса на банани от Еквадор заради дипломатическия спор между двете страни относно военното оборудване, което ще получи Киев, съобщава "Асошиейтед прес".

Миналия месец правителството на Еквадор обяви, че ще приеме предложението на Вашингтон за размяна на "украински и руски скрап" срещу модерно американско оборудване на стойност 200 милиона долара.

Съединените щати посочиха, че оръжията, които получат от Еквадор, ще бъдат изпратени на Украйна за укрепване на силите ѝ на бойното поле срещу Русия.

На 3 февруари руската федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор "Роселхознадзор" обяви, че забранява вноса от пет еквадорски компании за производство на банани с мотива, че в предишни доставки е била открита болест.

Москва се ядоса, че Еквадор дава руска военна техника на Украйна

Москва се ядоса, че Еквадор дава руска военна техника на Украйна

Според Русия решението е взето под натиск отвън

Еквадор е един от водещите износители на банани в света. През 2022 г. продажбите на плодовете възлизат на 3,52 милиарда долара - приблизително една десета от целия износ на Еквадор за годината.

Износ за около 779 милиона долара - повече от 1/5 - е бил предназначен за Русия. По данни на "Росселхознадзор" еквадорските банани съставляват 96% от целия внос на банани в Русия.

Въпреки че руските власти не обвързват търговското ограничение със спора за оръжейната сделка, бившият еквадорски дипломат Карлос Естарелас заяви, че забраната може наистина да е била ответна стъпка.

Москва се разтревожи, че руски оръжия незаконно се изпращат на Украйна

Москва се разтревожи, че руски оръжия незаконно се изпращат на Украйна

Западът убеждавал трети страни да правят доставките, без да уведомят Русия

Руското външно министерство разкритикува предаването на стари руски оръжия на САЩ, заявявайки, че решението на Еквадор е нарушение на договора между двете страни и че е взето "под сериозен натиск от външни заинтересовани страни".

"Нашите партньори са добре запознати с разпоредбите на договорите, които включват задължение да използват доставеното оборудване за посочените цели и да не го прехвърлят на трета страна без получаване на съответното съгласие от Русия", посочи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Властите в Еквадор уточниха, че Москва е посъветвала размяната да не се извършва, но те смятат, че въпреки това имат право да я направят.