Южнокорейски активист заяви, че е разпръснал хиляди копия на игралния филм „Интервюто" (The Interview) на „Сони" в Северна Корея, съобщава БиБиСи.

Лий Мин-бок разказа, че от януари 2015 г.  четири пъти е пуснал от Южна Корея през севернокорейската граница копия от филма - последният път е в събота.

Лий, който е избягал от КНДР, уточни, че е завързал DVD-та към балони и ги е пуснал към Северна Корея. Към тях също сложил американски долари и листовки с критика към режима.

Разпръснах хиляди копия и около 1 милион листовки в събота, близо до западната част на границата", каза той пред „Франс прес". Активистът добави, че го е направил в необитаема местност и без публичност, но полицията „няма право да ме спре".

Иначе Лий каза пред СиЕнЕн, че той не се присмива на филма и го намира за вулгарен. Но добави, че Северна Корея „мрази този филм, защото показва Ким Чен-ун като човек, а не като Бог" и защото иска „да каже истината" на севернокорейците.

Всеки гражданин на комунистическата държава, който има достъп до филма и бъде хванат да го гледа, ще бъде вкаран в затвора за дълъг период.

Филмът е сатиричен и неговият основен сюжет е подготовката на покушение срещу Ким Чен-ун. „Вие знаете кое е по-разрушително от ядрена бомба? Словото", заявява севернокорейският лидер Ким Чен-ун ( Рандал Парк) с просълзени очи в "Интервюто".

„Сони" отмени премиерата на филма след хакерска атака и заплахи за нападение срещу кината, които трябваше да го излъчат. В крайна сметка филмът беше пуснат в интернет.

От ФБР обявиха, че Северна Корея стои зад атаката и заплахите. Но Пхенян отхвърля обвиненията.