Генералният секретар на Арабската лига Набил ал-Араби проведе днес среща с мисията на арабските наблюдатели в Сирия, предаде РИА Новости.

Срещата е протекла преди началото на заседанието на външните министри на страните от арабската лига в Кайро по урегулирането на обстановката в Сирия. Първите арабски дипломати трябва да обсъдят работата от 10-те десет дни на мисията на арабските наблюдатели.

На заседанието трябва да бъде представен доклад от главата на мисията суданският генерал Мохамед Мустафа ад-Даби. Заседанието на арабските външни министри трябва да се състои в хотел близо до летището, а не в сградата на Лигата до площад „Тахрир" заради опасения от протестни акции на египетски опозиционни активисти.

Мисията на арабските наблюдатели наброява 165 специалисти в областта на правото и защитата на човешките права. Тя започна работа на 26 декември и вече посети редица сирийски градове, сред които Хомс и Дераа, където при стълкновения между сирийската армия и протестиращите паднаха много убити.

След изслушване на доклада Арабската лига ще реши по-нататъшната съдба на мисията. Според експерти лигата може да се обърне към ООН за работа на специалисти в Сирия, защото според нея наблюдателите не работят ефективно.

След началото на дейността на мисията в Сирия са загинали стотици хора, а властите не изпълняват поетите ангажименти. Според някои режимът на Башар Асад се е възползвал от плана на Арабската лига, получавайки повече време за подавяне акциите на опозицията.

Въпрос за прекратяване дейността на мисията обаче няма да се обсъжда. Мониторингът на място в Сирия е насочен към прекратяване на кръвопролитието и създаване на условия за начало на диалог между властта и опозицията.

Антиправителствените протести в Сирия не спират вече 9 месеца, а по данни на ООН жертвите са над 5000.