Сирийският президент Башар ал Асад призова държавите, които се борят с тероризма, да обменят разузнавателна информация, подчертавайки, че политиките на европейските правителства са отговорни за смъртоносните нападения, извършени от ислямисти във Франция през миналата седмица.

„Трябва да има обмен на информация между страните, ангажирани с борбата с тероризма”, настоява Асад в интервю за чешко месечно списание, цитирано от „Франс прес”.

Асад е отбягван от западните правителства след избухването на сирийската криза през 2011 г. Неговото правителство обвинява арабски и западни държави, че подкрепят фракции от въоръжената сирийска опозиция, разглеждани от Дамаск като терористични групи.

Ние казахме на Запада: Вие не можете да подкрепяте тероризма и да осигурявате политически чадър за него, защото това ще се отрази на вашите страни и народи”, изтъква Асад.

Той допълва, че е против убиването на цивилни граждани навсякъде по света и съчувства на семействата на жертвите на терористичните атаки през миналата седмица във Франция.

Той също призовава западните политици да преосмислят своята подкрепа за сирийските бунтовници и опозиция.

Според Асад западните политици са „недалновидни”, като терористичните нападения във Франиця доказват, че „това, което ние казвахме, беше вярно”.