Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер настоя във вторник гражданите на Съединените щати да се въздържат от пътуване и пребиваване на руски територии "в този момент". 

В отговор на въпрос за помощта, която Вашингтон оказва на задържаните от Москва американски граждани, Жан-Пиер подчерта, че има "сериозни предупреждения за опасността, която представляват американските граждани в Русия" и че пребиваващите или пътуващите в Русия "трябва незабавно да отпътуват" за Русия в момента.

Руската федерация официални потвърди задържането на двама американци.

Американският военен, задържан в Русия, е отишъл там без разрешение

Американският военен, задържан в Русия, е отишъл там без разрешение

Армията каза, че няма доказателства, че Блек планира да остане в Русия след края на личния си отпуск

В понеделник стана известно, че американски войник, който е бил разпределен да отиде в Южна Корея, е пътувал сам до Русия, където е бил арестуван по предполагаеми обвинения в кражба.

Посланикът на САЩ Лин Трейси е напуснала Русия за известно време, съобщи заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

Известно е, че Русия държи в затворите си редица американци, включително изпълнителния директор по корпоративна сигурност Пол Уилън и репортера на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович. Правителството на САЩ определи и двамата като неправомерно задържани и се опитва да преговаря за освобождаването им. 

Сред другите задържани са Травис Лийк, музикант, който от години живее в Русия и беше арестуван миналата година по обвинения в употреба на наркотици; Марк Фогел, учител в Москва, който беше осъден на 14 години затвор, също по обвинения в употреба на наркотици; както и лицата с двойно гражданство Алсу Курмашева и Ксения Хавана.