Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в понеделник призова Хамас бързо да приеме израелското предложение за примирие в Газа и освобождаването на израелските заложници, държани от палестинската въоръжена групировка, предава Ройтерс.

Преговарящите от Хамас се очаква да се срещнат с катарски и египетски посредници в Кайро в понеделник, за да дадат отговор на поетапното предложение за примирие, което Израел представи през уикенда.

"Хамас има пред себе си предложение, което е изключително, изключително щедро от страна на Израел", каза Блинкън на среща на Световния икономически форум в саудитската столица Рияд.

"Единственото нещо, което стои между хората в Газа и прекратяването на огъня, е Хамас. Те трябва да решат и трябва да решат бързо", каза той. "Надявам се, че ще вземат правилното решение."

Източник, информиран за преговорите, каза, че предложението на Израел включва сделка за освобождаването на по-малко от 40 от около 130-те заложници, за които се смята, че все още се държат в Газа, в замяна на освобождаването на палестинци, намиращи се в израелски затвори.

Втората фаза на примирието ще се състои от "период на продължително спокойствие" - компромисният отговор на Израел на искането на Хамас за постоянно прекратяване на огъня.

Общо 253 заложници бяха заловени при атака на Хамас срещу Южен Израел на 7 октомври, при която около 1200 израелци също бяха убити, според израелските данни.

Израел отмъсти, като наложи пълна обсада на Газа и организира въздушно и сухопътно нападение, което уби около 34 500 палестинци, според здравните власти в Газа.

Палестинците в анклава страдат от остър недостиг на храна, гориво и лекарства в безпрецедентна хуманитарна криза, предизвикана от офанзивата, която разруши голяма част от сградите в ивицата Газа.

Блинкън пристигна в Саудитска Арабия в понеделник, първата спирка в последното от поредица пътувания до Близкия изток от началото на войната в Газа.

Той повтори, че Съединените щати - основният дипломатически поддръжник на Израел и доставчик на оръжия, не могат да подкрепят израелска наземна атака срещу Рафах, ако няма план, който да гарантира, че цивилните няма да пострадат.

Махмуд Абас: Въпрос на дни е Израел да нападне Рафах

Махмуд Абас: Въпрос на дни е Израел да нападне Рафах

Той очаква хуманитарна катастрофа, ако Израел не се откаже от офанзивата

Повече от един милион разселени жители на Газа са се приютили в Рафах, най-южния град на анклава, след като са потърсили убежище там от израелските бомбардировки. Израел твърди, че последните бойци на Хамас се укриват също там и скоро ще започне офанзива, за да ги изкорени.

Блинкен каза още, че Съединените щати и Саудитска Арабия са извършили "интензивна съвместна работа" през последните няколко месеца за постигане на споразумение за нормализиране между кралството и Израел - цел, която беше нарушена от войната в Газа.

"За да продължим напред с нормализирането, ще са необходими две неща: спокойствие в Газа и надежден път към палестинска държава", каза той.

В замяна на нормализирането арабските държави настояват Израел да приеме пътя към палестинска държавност върху земя, завзета от войната в Близкия изток през 1967 г. - нещо, което израелският премиер Бенямин Нетаняху многократно отхвърля.

Хамас готов да се разпусне при решение за независима палестинска държава

Хамас готов да се разпусне при решение за независима палестинска държава

Офанзива в Рафах няма да унищожи групировката