Бой сред имигрантите на гръцкия остров Кос, където властите се опитват да се справят с нарастващия брой прииждащи бежанци, съобщава АП.

Стотици имигранти протестират с искания за бърза регистрация. Те са блокирали основната пътна артерия в най-големия град на острова.

Искаме документи, искаме да ядем", скандират протестиращите.

Всекидневно стотици хора пристигат на гръцките острови в Егейско море. Много от тях бягат от конфликтите в Сирия и Афганистан. Гръцките власти и хуманитарните организации не могат да смогнат с регистрацията и предоставянето на храна и убежище на новопристигналите, много от които са деца.

Много от тях в Кос, популярна туристическа дестинация, лагеруват по площадите и парковете в основния град на острова.

При опит да бъдат преместени на стадион, където да бъдат регистрирани, избухнаха пререкания сред около 1 500 души, които чакат на опашка пред стадиона.

Полицията, която провежда регистрацията, се опита да наложи ред сред тълпата с използване на палки и пожарогасители. Стотици имигранти панически започнаха да бягат.

Подобни протести и напрежение беше регистрирано на няколко острова в Гърция.

Бреговата охрана на Гърция съобщи, че са спасени 329 имигранти при седем отделни случая и инцидента през последните 24 часа край бреговете на Лесбос и Кос.

В понеделник гръцката полиция съобщи, че 156 726 имигранти са арестувани при влизане или нелегален престой в страната от януари до юли 2015 година в сравнение с 32 070 за същия период през 2014 година.