Лидерите на групата на развиващите се страни БРИКС официално поканиха Саудитска Арабия, Иран, Етиопия, Египет, Аржентина и Обединените арабски емирства да се присъединят, в ход, насочен към увеличаване на влиянието на блок, който е обещал да защити "глобалния юг".

Разширяването може също така да проправи пътя за десетки заинтересовани страни да търсят приемане в БРИКС - в момента Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - във време, когато геополитическата поляризация стимулира усилията на Пекин и Москва да го превърнат в жизнеспособна противотежест на западът.

Новите кандидат-членки бяха обявени от южноафриканския президент Сирил Рамафоса, който е домакин на среща на върха на лидерите на БРИКС.

"БРИКС отваря нова глава в усилията си да изгради свят, който е честен, свят, който е справедлив, свят, който също е приобщаващ и проспериращ", каза той.

Новите кандидати ще бъдат официално приети като членове на 1 януари 2024 г. Рамафоса и бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва оставиха вратата отворена за възможността за приемане на други нови членове в бъдеще.

"Имаме консенсус относно първата фаза на този процес на разширяване и други фази ще последват", каза Рамафоса на брифинг за медиите.

Лула каза, че обещанията на глобализацията са се провалили, добавяйки, че е време да се съживи сътрудничеството с развиващите се страни, тъй като "има риск от ядрена война", очевиден намек за нарастващото напрежение между Русия и Запада заради конфликта в Украйна.

Президентът на Обединените арабски емирства Мохамед бин Зайед, чиято страна вече е член на Новата банка за развитие на блока, каза, че оценява включването на страната му като нов член.

"Очакваме с нетърпение постоянен ангажимент за сътрудничество за просперитета, достойнството и ползата на всички нации и хора по света", публикува той в платформата за съобщения X, известна преди като Twitter.

БРИКС има план и условия към новите членки

БРИКС има план и условия към новите членки

Постигнато е съгласие