Ние винаги сме били географски, исторически и културно част от Европейския съюз (ЕС), доказали сме, че сме кооперативни, дори водим европейска външна политика и политика на сигурност. Ако някой си мисли, че в момента, в който запишем българите в преамбюла, процесът ще тръгне, смятам, че това отново е илюзия.

Това заяви в четвъртък вечерта президентът на Северна Македония Гордана Силяноска-Давкова, цитирана от МКД.

По думите ѝ, преговорната рамка е юридически факт, но може да се договори добросъвестно, че България няма да използва ветото за това, което вече е забранено от Преспанския договор - история, култура , наследство.

"Ветото няма да ни спре, можете да сте сигурни в това", каза Силяновска Давкова.

Мицкоски към Радев и Мицотакис: Свикнал съм с провокации - накрая винаги печеля

Мицкоски към Радев и Мицотакис: Свикнал съм с провокации - накрая винаги печеля

Отминало времето на политиците с гъвкав гръбнак в РСМ

Свикнал съм с обиди и провокации. Целият ми живот е бил такъв, но някак си винаги печеля накрая. Това заяви премиерът на Северна Македония и лидер на партията ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Думите му бяха в отговор на въпрос какво е мнението му за срещата между гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и българския президент Румен Радев.

Той изрази желание трите балкански страни "да следваме примера на балтийските и скандинавските страни, така че всички заедно с изградени мостове да се представяме добре навсякъде по света и пред чиновниците на ЕС и да градим добросъседска политика".

Припомняме, на 2 юли българският дъражвен глава проведе работна среща с гръцкия премиер Мицотакис, след която заяви, че държавното ръководство на РСМ не е готово. По негови думи е необходимо познаване на международното право.

Мицкоски приема Преспанското споразумение, но иска да предоговори това с България

Мицкоски приема Преспанското споразумение, но иска да предоговори това с България

Той отново повтори: Диктати и ултиматуми не приемаме!