Преговорите между високопоставени представители на Северна и Южна Корея в демилитаризираната зона в Пханмунджом продължават вече втора нощ при закрити врати, без резултат, предаде агенция „Новости".

Миналата нощ делегациите прекараха на масата на преговорите над 10 часа, след което разговорите бяха прекъснати. В неделния ден те бяха възобновени.  До момента няма информация за протичането на срещата по същество.

Същевременно беше съобщено, че Северна Корея е насочила 10 десантни катера-амфибии със  специални войски на борда към морската граница с южната й съседка в Жълто море.

Целта на разговорите е да се намери изход от напрегнатата ситуация между двете страни, който се създаде приз последните дни.
До нея се стигна, след като Северна Корея обстрелва южнокорейска база в близост до границата, заради високоговорители, излъчващи антикомунистически послания.

Сеул от своя страна също отговори с артилерийски обстрел.

Впоследствие севернокорейският лидер Ким Чен Ун нареди армията на страната да бъде приведена в пълна бойна готовност.

енералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова двете страни да се възползват от възобновяването на дискусиите, за да постигнат мир и стабилност. По думите му, участниците трябва да удвоят усилията  си за преодоляване на разногласията и да се въздържат от действия, които са неблагоприятни за диалога.

По-рано беше съобщено, че от южнокорейска страна преговарят секретарят на президента - Ким Гуан Чжин и министърът по въпросите на  националното обединение Хон Йон Пхе. Пхенян е представляван от шефа на  Главното политическо управление на армията Хуан Бън Со и завеждащия  отдел по въпросите на обединението към Трудовата партия на Северна  Корея - Ким Ян Гон.