Координаторът на Европейския съюз за борбата с тероризма Жил дьо Керков коментира, че ливанската групировка „Хизбула" едва ли ще бъде включена в списъка с терористични организации на ЕС, дори и да е извършила миналата година бомбеният атентат срещу еврейски граждани в България, съобщава EUobserver.

По думите му разследването от страна на България е вероятно да приключи през следващия месец.

Американски и израелски висши представители поискаха ЕС да включи групировката в „черния списък" с терористичните организации, ако българите установят, че ливанската групировка е отговорна за атентата. Ако групировката влезе в списъка, симпатизантите на екстремистите в Европа няма да могат да изпращат финансови средства.

Но за Керков ситуацията не е толкова проста. „Първо, ние трябва да достигнем до заключения със силни доказателства, че военното крило на „Хизбула" е отговорно за атентата в Бургас. Това е необходимо условие, дори и от правна гледна точка, но след това, както винаги в процес на регистрация, вие трябва да се запитате: „Това ли е правилното нещо, което трябва да се направи", поясни той.

Няма автоматично включване в списъка само заради това, че сте били зад терористична атака. Това е не само законово изискване, което трябва да се вземе под внимание, но това е и политическа оценка на контекста и времето", добави Керков.

Той подчерта, че „няма консенсус" сред държавите от ЕС дали да се включи ливанската групировка в списъка и дали това ще е от помощ или обратното.

По думите му САЩ не са включили екстремистите от Нигерия Боко Харам, за да избегнат международно признание.

Дипломат от ЕС заяви, че е „трудно да се каже какво ще се случи, докато България не излезе с доклада си". „Начинът, по който тези неща ще бъдат представени, може да бъде от много голямо значение и важност. Може да има много „ако" или „може би", или да съдържа много конкретни елементи", добави дипломатът.

„Хизбула" играе много важна политическа роля в Ливан, изтъкна той.

Бивш съветник на ЕС за Близкия Изток, който работи за неправителствена организация в Бейрут, изрази съмнения, че „Хизбула" е замесена в бургаския атентат. „Защо биха направили това? По каква причина?", пита той.

„Хизбула" използва военна сила срещу израелската армия. Има ефективни сили. Добре обучени и инвестира много в подготовка за конфликти в тези райони. Вие не можете да изкарате бойци от южен Ливан и да ги пуснете в България и да отговорите какво правят тук", добавя съветникът.

Припомняме, на 18 юли 2012 година бе извършен първият атентат в модерната българска история. При терористичния акт на бургаското летище загинаха петима израелци и българският шофьор на взривения автобус. Повече от 30 души бяха ранени.

Групировката не отхвърля обвиненията, нито потвърждава дали има роля в терористичния удар.

В средата на януари израелски източници обявиха, че по време на еднодневна визита в Тел Авив вътрешният ни министър Младенов е запознал властите в Израел с доклада на разследващите атентата, чието заключение било, че „Хизбула" стои зад удара.
Тогава Външно категорично опроверга Младенов да е правил такива заключения.