ЕС се надява споразумението за асоцииране на Украйна към общността да бъде подписано на предстоящата двустранна среща, която е планирана за пролетта на 2014 г., съобщи агенция „Новости" с позоваване на дипломатически източник от Брюксел.

„Официалните лица от ЕС се надяват, че споразумението може да бъде подписано на срещата на високо равнище ЕС-Украйна през 2014 г." - коментира неназованият дипломатически представител.

Информацията беше огласена на фона на съобщенията за разрастване на палатковия лагер в центъра на Киев.

Припомняме, вчера главата на европейската дипломация Катрин Аштън заяви, че украинският  президент Виктор Янукович е заявил принципна готовност за подписване на споразумението  за асоцииране.

Еврокомисарят по разширяването и политиката на  добросъседство Щефан Фюле заяви, че е постигнал съгласие с първия вицепремиер на Украйна Сергей Арбузов за подготвяне на пътна карта за споразумението, както и за подкрепа от ЕС за Украйна при преговорите на страната с МВФ.

„Към мен са се обръщали с такава молба (за съдействие при преговорите с МВФ - б. р.). Ако постъпи подобна молба, ще я разгледаме заедно с Катрин Аштън, за да докажем, че сме готови да помогнем да украинския народ по най-добрия начин." - увери Фюле след проведените преговори с Арбузов и видеоконферентната връзка с представители на опозицията.