Хамас разположи въоръжени бойци на ключови места в Ивицата Газа, ден след като обвини силите на движението Фатах в опит за убийство на премиера Исмаил Хания, предаде Ройтерс.

От агенцията се позовават на източници от Хамас.

Според очевидци бойци, въоръжени с автомати и гранатомети, заели позиции край основните улици на град Газа.

От Ройтерс коментират, че демонстрирането на сила става факт, след като вчера срещу конвоя на Хания бе извършено нападение.

Това стана в покрайнините на Рафах, докато Хания се завръщаше в родината си, прекъсвайки по спешност обиколката си в Близкия Изток.

Според говорител на Хамас Ислам Шахуан стрелбата по конвоя на Хания е била опит за убийство и заради това той настоя за цялостно разследване.

Освен това на границата с Египет, откъдето се завърна Хания, палестинският премиер се сблъска с нежеланието на Израел да го пропусне през общия граничен пункт Рафах.

Този граничен пункт е контролиран от органите за сигурност, подчинени на палестинския президент Махмуд Абас, който е представител на Фатах, уточняват от Ройтерс.

В крайна сметка обаче Хания бил пуснат на територията на Палестинската автономия, едва след като се съгласил да остави 35 млн. долара, които носел в себе си.

От Ройтерс коментират още, че Абас и Хания водят ожесточен спор помежду си, заради който се забавят преговорите за сформиране на единно правителство.