Хиляди поддръжници и партийни членове на Социалистическата партия на Испания се събраха пред националната централа на партията в столицата Мадрид в събота, за да изразят подкрепата си за премиера Педро Санчес. Те го призоваха да не се оттегля от поста, съобщава АП.

Санчес шокира Испания в сряда, когато обяви, че отменя пътуването си, докато обмисля дали да подаде оставка. Той посочи като причина "клеветническа кампания" срещу съпругата му. Той уточни, че ще разкрие бъдещите си планове в понеделник.

Испански съдия започна предварително разследване по обвинение в корупция, отправено срещу съпругата на Санчес от кампанията срещу корупцията "Манос Лимпияс" (Чисти ръце - б.р.), чийто лидер има връзки с крайната десница.

Испанският лидер каза, че обвиненията са "фалшиви" и са най-лошата атака в кампания за неговото дискредитиране, тъй като мишена е семейството му. Регионалната прокуратура в Мадрид препоръча обвиненията да бъдат отхвърлени.

Прокуратурата поиска прекратяване на делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер

Прокуратурата поиска прекратяване на делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер

Педро Санчес обмисля дали да подаде оставка

Тълпата, напълнила централната улица на Мадрид в събота, викаше "Не сте сами!" и развяваха партийни знамена. Социалистическите лидери и лидерите на други леви партии призоваха Санчес да не подава оставка.

Санчес е министър-председател от 2018 г. и му остават повече от три години до края на мандата.

Дясноцентристката опозиционна Народна партия обаче заяви, че поведението на Санчес е отчаян опит да отвлече вниманието от жена си и да спечели подкрепа на предстоящите регионални и европейски избори.

Испанският парламент не прие закона за амнистията

Испанският парламент не прие закона за амнистията

Каталунските лидери искат отпадане на текстове, свързани с тероризма

Припомняме също, че законът за амнистията на каталунските лидери бе друг проблем за премиера. Той доведе до много протести след обвинения, че Санчес иска да задържи властта чрез коалиция със считаните в страната като сепаратисти лидери.

Миналата година Санчес успя да състави правителство благодарение на подкрепата на две каталунски сепаратистки парламентарни партии, които обещаха амнистия на каталунските политици, признати за виновни за незаконното провеждане на референдума за независимост на автономната област през 2017 г.

Съответният закон беше приет и в двете камари на испанския парламент. Той засегна около 400 души, участвали в референдума в Каталуния през 2017 г., включително ръководителя на каталунското правителство Карлес Пучдемон, който беше принуден да напусне Испания.

Конфронтацията между регионалните власти на Каталуния и централното правителство на Испания ескалира през 2017 г., когато автономната област проведе референдум за независимост, който беше обявен за противоконституционен от централните власти в Мадрид. Срещу редица каталунски политически лидери бяха образувани наказателни производства.