Тази вечер в редица региони на Украйна беше обявена въздушна тревога заради нападение от безпилотни летателни апарати. Сигнал е прозвучал в областите Кировоград, Николаев и Херсон, съобщава УНИАН.

Военновъздушните сили на украинските въоръжени сили регистрираха изстрелване на руски ударни безпилотни самолети от окупирания Крим вечерта. В 20:42 те съобщиха в официалния си канал в Telegram, че дроновете се движат от района на Херсон в посока Николаевск.

В 21:19 военните съобщиха, че безпилотни летателни апарати вече са във въздушното пространство на района на Николаев, векторът на движение е северозападен. По-късно добавиха, че БЛА са се насочили към Кировоградска област.

В 22:00 "Шахед"-ите са регистрирани в Кировоградска област, движели са се в посока Кропивницки.

В 22:40 нова група дронове е била засечена в Херсонска област, с вектор на движение - Николаевска област. Друга група в района на Днепропетровск, в района на Павлоград. Още една група е открита в района на Запорожие. 

В 23:07 военните са наблюдавали активността на руската тактическа авиация над Азовско море, има заплаха от използване на авиационно оръжие в прифронтовите райони. Заплаха от дронове има и за района на Виница.

Сутринта военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че Русия е пуснала 23 ударни дрона тип "Шахед" от нос Чауда в окупирания Крим и управляеми авиационни ракети от въздушното пространство на окупираната част на Херсонска област. Украинските сили са свалили 18 от дроновете и една ракета. Не се посочва обаче броя на засечените ракети. Противовъздушната отбрана е работила в 9 области на Украйна.

Русия пак атакува Украйна с дронове

Русия пак атакува Украйна с дронове

10 от 12 дрона са свалени, изстреляна е крилата ракета, която не е достигнала целта си

Ден по-рано Военновъздушните сили съобщиха, че през нощта руските сили за нахлуване са изстреляли от Крим 11 ударни дрона от типа "Шахед". Изстреляха и управляема ракета Х-59 от окупираната част на Запорожка област.

Украинската противовъздушна отбрана ликвидира 10 безпилотни летателни апарата в района на Одеса и една ракета в района на Днепропетровск.

Президентът Володимир Зеленски призова украинците да не пренебрегват предупрежденията за въздушни нападения през следващите дни.