Иракският премиер Хайдер ал Абади настоя Русия да вземе по-голямо участие в борбата с терористичната групировка „Ислямска държава". Това е станало по време на срещата на Абади с руския му колега Дмитрий Медведев в Москва, съобщават световните информационни агенции.

„Тероризмът се развива и приема нови форми. Това изисква повишено внимание от страна на Русия и ние нямаме търпение да засилим сътрудничеството си с Москва", подчертал Абади.

Иракският премиер подчертал, че делегацията му е отишла на посещение в Русия „въпреки съветите на някои сили да се откажем от това посещение".

"Високо ценим отношенията с Русия, смятаме ги за перспективни и нашето посещение е пряко доказателство за това", изтъкнал Абади.

Посещението на иракския премиер се състои в момент, когато "Ислямска държава" превзе почти изцяло античния град Палмира в Сирия и поеха контрола над Рамади, столица на иракската провинция Анбар, която вече до голяма степен под контрола на екстремистите.

От своя страна руският премиер Дмитрий Медведев приветствал посещението на иракския си колега, който е за първи път в Москва.

Русия е предложила на Абади военна и друга помощ, която да подпомогне Ирак при отблъскването на "Ислямска държава".

"Ние ценим отношенията с Ирак. Двустранните отношения укрепват днес", увери го Медведев. Той подчерта, че посещението на иракския премиер потвърждава решимостта на иракските лидери да продължат сътрудничеството с Русия.

През август Москва достави на Ирак няколко бойни хеликоптера Ми-28, малко след като изпрати хеликоптери Ми-35 и изтребители Су-25, използвани за борба с джихадистите. През октомври обаче Русия отрече, че е готова да обучава иракски войски или да споделя със САЩ своята информация за "Ислямска държава", както по-рано бе обявил американският държавен секретар Джон Кери.