Руският президент Владимир Путин участва в пленарната сесия на международния дискусионен клуб „Валдай" в Сочи.
12-ата годишна среща на клуба е под наслов „Обществата между войната и мира: Преодоляване на логиката на конфликта в утрешния свят".

Путин е взел отношение по редица въпроси от международната политика.
Той е изразил увереност, че САЩ са лъгали Русия и целия свят, като са говорели за ядрената заплаха от Иран.

„Тези дни се проведоха първите изпитания на американската противоракетна отбрана в Европа. Какво означава това? Това означава, че когато спорехме с нашите американски партньори, сме били прави. Опитвали са се за пореден път да заблудят нас и целия свят или казано съвсем просто - лъгали са", посочи Путин.

Руският президент коментира, че въпросът не е в хипотетичната ядрена заплаха, която не е съществувала никога, а в опитите да бъде разрушен стратегическият баланс.

„Появата на ядрени оръжия даде да се разбере, че няма да има победители в глобален конфликт. Би могло да има само един изход - гарантирано взаимно унищожение", посочи руският държавен глава.

„Оказа се, че човечеството, в опит да създаде по-разрушителни оръжия, обезсмисли голямата война.
Между другото, поколението от световни лидери на 50-те, 60-те и 70-те години на ХХ век и дори на 80-те години наистина разглеждаха използването на военна сила като извънредна мярка", добави Путин.

Въпреки това възпиращият ефект на ядрените оръжия беше девалвиран в днешния свят, подчерта той.

„Някои може дори да са се сдобили с илюзията, че в случай на световен конфликт, една страна може да излезе победител без необратими, неприемливи последствия за победителя", заяви още Путин.

Обсъждайки политическата, военната и икономическата конкуренция в света, руският президент подчерта, че те трябва да бъдат в съответствие с моралните норми и правила.

„Изключително важно е, че тази конкуренция трябва да бъде в рамките на определени политически, правни, морални норми и правила. В противен случай сблъсъкът на интереси е изпълнен с дълбоки кризи и драматични сривове", изтъкна той.

Завладяването на иракската столица Багдад или на сирийската столица Дамаск би дало на „Ислямска държава" трамплин за глобална експанзия, подчерта още Путин.

„Международната общност трябва да осъзнае с кого си има работа. Враг, всъщност, на цивилизацията, човечеството и световната култура", добави руският държавен глава.

Усилията на САЩ за борба с тероризма не са дали резултат, защото САЩ са водели двойна играизползвайки част от терористите за сваляне на неугодни им режими, каза още руският президент.

По думите на руския държавен глава Русия се притеснява не от придвижването на демокрацията към нейните граници, а от приближаването на военната инфраструктура на НАТО.

„Нима сме против придвижването на демокрацията към нас? Вие какво разбирате под демокрация - придвижването на НАТО към границите ни ли? Това ли е демокрацията? НАТО е военен блок", заявява Путин пред участниците във „Валдай".