Кораби на иранските военноморски сили са акостирали в Судан, носейки "послание за мир и сигурност в съседните държави", съобщава иранската държавна медия.

Плавателните съдове, които включват корвета и товарен кораб, отплаваха от Иран миналия месец, посочва новинарската агенция Ирна, цитирана от Би Би Си.

Пристигането на иранските вонноморски сили се случва шест дни след експлозията, която унищожи оръжейни заводи в суданската столица Хартум. Судан се оплака на ООН, че Израел бомбардира фабрика, за която се смята, че е била експлоатирана от Иран.
Израел нито потвърждава, нито отрича отговорността за инцидента.

Според иранските държавни медии, военноморските сили пристигнали в Судан в понеделник сутринта, включват корвета Shahid NAQDI и Kharg - товарен кораб, който може да пренася три хеликоптера.

Иранският флот бе цитиран да казва, че посещението е насочено към "предаване на послание за мир и приятелство към съседните страни и гарантиране на сигурността на мореплаването и морските пътища срещу морски тероризъм и пиратство".

Командирите на иранската флотилия съобщават, че са се срещнали със командири от Суданския флот по време на церемонията по посрещането им.

Местоположението на пристанището, където са пристигнали иранските кораби, не е назовано от Ирна, но агенция Фарс твърди, че те са акостирали в Порт Судан.