Китайският министър на отбраната Ли Шанфу неочаквано отмени среща с виетнамски висши военни миналата седмица, казаха трима служители, които са пряко запознати с въпроса, на фона на въпроси относно неговото дълго отсъствие от публичното пространство, продължило повече от две седмици, предава Ройтерс.

Подозрението относно необяснимото му отсъствие се задълбочи в петък, след като някои медии съобщиха, че той е бил обект на разследване и висш дипломат на САЩ смята, че той е бил поставен под домашен арест.

Правителството на САЩ смята, че Ли е разследван, съобщи в петък Financial Times, позовавайки се на американски служители. The Wall Street Journal съобщи, че той е бил отведен миналата седмица за разпит и отстранен от поста му.

Нито един от вестниците не посочва причините за разследването.

65-годишният Ли трябваше да присъства на годишна среща за сътрудничество в областта на отбраната, организирана от Виетнам на границата с Китай на 7-8 септември, но срещата беше отложена, след като Пекин каза на Ханой дни преди събитието, че министърът има "здравословни проблеми," казаха двама виетнамски служители.

Внезапното отлагане на срещата и причините, посочени от Китай, се съобщават от Ройтерс за първи път.

Информационната служба на Държавния съвет на Китай, както и министерствата на отбраната и външните работи не отговориха веднага на искане за коментар относно събитието във Виетнам. Виетнамското посолство в Пекин не бе намерено веднага за коментар в четвъртък вечерта.

Внезапното отменяне на пътуването на Ли следва необяснимата смяна на китайския външен министър Цин Ган през юли след продължително отсъствие от публичното пространство и на фона на смяна на ръководството на елитните ракетни сили на Народната освободителна армия през последните месеци, ходове, които повдигнаха въпроси относно вземането на решения от китайското ръководство.

Бързото изкачване на Цин в редиците на Комунистическата партия отчасти се дължи на близостта му с президента Си Дзинпин, което прави отстраняването му след само седем месеца работа още по-неочаквано. Китайските власти първоначално казаха, че отсъствието на Цин от публичното пространство се дължи на здравословни причини.

Министърът на отбраната Ли Шанфу беше назначен на поста си през март. Той е наблюдаван отблизо от дипломати и други наблюдатели, тъй като, подобно на Цин, той също е един от петимата държавни съветници на Китай, позиция в кабинета, която има по-висок ранг от обикновен министър.

Официален представител на САЩ, пожелал анонимност, каза, че Вашингтон е знаел за отменените срещи на Ли с виетнамците. Президентът на САЩ Джо Байдън посети Ханой миналата седмица, където двете страни подписаха историческо надграждане на партньорството си.

Продължителното отсъствие на Ли от публичното пространство предизвика някои коментари. Посланикът на САЩ в Япония Рам Емануел публикува в X, доскоро "Туитър", на 8 септември: "Първо изчезна министърът на външните работи Цин Ган, след това изчезнаха командирите на ракетните сили, а сега министърът на отбраната Ли Шанфу не е виждан публично от две седмици. Кой ще спечели тази надпревара за оставане без работа? Китайската младеж или кабинетът на Си?"

Попитана за публикацията на Емануел тази седмица, говорител на китайското външно министерство каза пред репортери, че "не е наясно със ситуацията".

Ли беше видян за последен път в Пекин на 29 август да изнася реч на форум за сигурност с африкански нации. Преди това той проведе срещи на високо ниво по време на пътуване до Русия и Беларус.

Министърът на отбраната на Китай отговаря главно за отбранителната дипломация и не командва бойни сили. Той има по принцип по-малко публични изяви от външния министър, който често се появява в държавните медии.

"Изчезването на Ли, толкова скоро след Цин, говори за това колко мистериозна може да бъде политиката на китайския елит за външния свят", каза Алфред Ву, доцент в Училището по публична политика Лий Куан Ю в Сингапур.

"Китай под управлението на Си просто не изпитва нужда да се обяснява на света."

Ли беше санкциониран от САЩ през 2018 г. за закупуване на оръжия от най-големия износител на оръжия в Русия, "Рособоронекспорт".

Китайски служители многократно са казвали, че искат тези санкции да бъдат отменени, за да се улеснят по-добрите дискусии между военните на двете страни. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се опита да разговаря с Ли по време на конференция по отбраната в Сингапур през юни, но не се стигна до нищо повече от ръкостискане.

През 2016 г. Ли беше назначен за заместник-командващ на тогавашните нови военни сили за стратегическа поддръжка - елитен орган, натоварен със задачата да ускори развитието на способностите за космическа и кибервойна. След това той оглави звеното за доставки на военните от 2017 г., докато стане министър на отбраната.

Защо Китай и САЩ не се договориха да възстановят военните контакти?

Защо Китай и САЩ не се договориха да възстановят военните контакти?

САЩ и Китай провеждат преговори на най-високо ниво, но съперничеството им остава необуздано