Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън представя петгодишен план за борба срещу ислямския екстремизъм, съобщава Ройтерс.

Време е да се противопоставим на идеологията, която привлича толкова много млади хора към „Ислямска държава", ще обяви британският премиер според извадка от реч, която ще изнесе в Бирмингам.

Според него на екстремистката идеология на „Ислямска държава" трябва да се противодейства със създаването на по-сплотена нация, в която младите мюсюлмани намират смисъл.

По думите му много хора, родени във Великобритания, не са много привързани към страната, което ги прави уязвими към радикализация.

Очаква се премиерът да оповести изследване, което има за цел откриване на начини за увеличаване на възможностите за младите хора от етническите малцинства и увеличаване на тяхната интеграция в обществото.

Премиерът е убеден, че британската мюсюлманска общност трябва да играе решаваща роля в борбата срещу „Ислямска държава", тъй като екстремистки виждания като вярване в „еврейска конспирация" и противопоставяне на „фундаменталните либерални ценности" са врата към насилие.