На руския пилот Максим Кузминов, който летя с хеликоптер Ми-8 в Украйна през лятото на 2023 г., е предложено да остане в страната.

Това каза секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов в коментар за "Украинская правда". Коментирайки вероятното убийство на руски пилот в Испания, той призова да се изчакат официалните заключения на испанските служители на реда.

Според Данилов хората, участващи в подобни събития, трябва да бъдат бдителни. "Предложението на страната ни беше той да остане в Украйна. Определено щеше да бъде защитен тук. Не мисля, че тук могат да безчинстват, както направиха в Испания", добави секретарят на СНБО.

Пилотът, избягал с руски хеликоптер в Украйна, намерен убит в Испания

Пилотът, избягал с руски хеликоптер в Украйна, намерен убит в Испания

Той е открит с множество рани от куршуми

Припомняме, че се смята, че пилотът Максим Кузминов, който отвлече руски военен хеликоптер през 2023 г., е намерен мъртъв в Испания.

Както съобщи испанският вестник ABC, във вторник тялото на украински гражданин с множество рани от куршуми беше открито от съсед близо до гаража на къща в град Ла Виляхойоса в Аликанте.

Скоро в съседния град Ел Кампело е открита опожарена кола, според една от версиите, използвана от предполагаемия убиец.

Води се разследване, като испанските правоприлагащи органи все още не са потвърдили публично самоличността на починалия, но съобщението за смъртта на Кузминов, без да навлиза в подробности, беше потвърдено пред украинската служба на Би Би Си от представител на Главното разузнаване Дирекция (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна Андрей Юсов.

"Той реши да се премести в Испания, вместо да бъде тук. От това, което знаем: той покани бившата си жена при себе си и беше намерен застрелян", цитира Украинска правда свой източник от Главното разузнавателно управление.

През септември миналата година началникът на Главното разузнавателно управление Кирило Буданов каза, че неговият отдел по време на операция "Синица" е убедил щурмовия пилот от 319-ти отделен вертолетен полк на Източния военен окръг Максим Кузминов да прелети над фронтовата линия и да предаде бойния хеликоптер Ми-8 на украинците.

Двама членове на екипажа, които не знаели какво се случва, са били убити при опит за бягство. Роднините на Кузминов, според Буданов, са били подпомогнати да напуснат Русия преди операцията.

Според Ал Джазира, Киев има официален списък с награди за дезертиращи руски войници въз основа на оборудването, което носят.

За самолети наградата може да достигне 500 000 долара, докато 100 000 долара очакват онези, които предадат руски танкове.