На конгреса на украинската партия „Удар" лидерът й Виталий Кличко - многократен световен шампион по бокс и може би най-известният украинец в света, предложи за кандидат-президент „шоколадения крал" Петро Порошенко.

Самият Кличко скромно се прицелва в кметския пост на Киев, давайки обещания за обновяване и освежаване на украинската столица по европейски образец.

Мотивацията му е, че „на президентските избори на 25 май демократичните сили трябва да се обединят и да предотвратят поредната типична украинска война „всеки срещу всеки". Неговата амбиция е да стане кмет на Киев, какъвто вече се чувства поне от половин година, от самото начало на Евромайдана.

Той наистина стои по-добре от тогавашните други двама лидери на бившата обединена опозиция - невзрачния Арсений Яценюк и лицемерно играещия ролята на върл националист Олег Тягнибок.
Единствен от тримата е приет сравнително добре в източните и южните части на страната. От началото на кризата се опитва да се прояви като мъдър, компромисен политик и обединител на всички украински граждани.

След сключването на съюза с Кличко, може да се каже че олигархът Петро Порошенко (известен във всички бивши съветски републики с вкусните и евтини шоколади и бонбони) е почти сигурният победител в президентската гонка на 25 май.

Оттук-нататък бившият-министър председател Юлия Тимошенко вече има твърде малко шансове да го застигне и задмине. Още повече, че от ЕС вече ясно изказват недоволство от нейната президентска кандидатура, смятайки я за скрит лобист на някои руски промишлени гиганти. Много от украинците обаче засега още я подкрепят.

Не е тайна, че голяма част от сумата, необходима за изхранването на протестиращите на Майдана, от есента до сега, беше дадена именно от Порошенко. Затова много от украинските прозападни политици са му задължени - със сигурност, част от сумата за храната на „оранжевите революционери" е останала в джобовете им. И той го знае!

Утре - 30 март, изтича срокът за издигане кандидати за президент.

Партията „Баткивщина", както и се очакваше, издигна кандидатурата на Юлия Тимошенко.

По време на днешния партиен конгрес Тимошенко призова народа да се обедини, произнасяйки няколко фрази на руски.

Най-важната задача е да се обедини народът. Достатъчно воювахме, необходимо е да се намерят тези думи, тези принципи, които ще дадат нова енергия на страната, заявява Тимошенко.

Освен това тя обявява, че има намерение да води персонална война срещу олигарсите.

По думите й, Украйна в най-кратки срокове трябва да се присъедини към ЕС. В настоящите условия е нужно интегриране и със западните отбранителни съюзи, но заедно с това Украйна трябва да продължи формирането на ефективна армия, смята още Тимошенко.

Предишната управляваща Партия на регионите номинира Михаил Добкин, ексгубернатор на Харковска област.

От „Свобода" на изборите отива лидерът й Олег Тягнибок.

Преди дни стана ясно, че радикалните ултранационалисти от „Десен сектор" издигат също сквоя лидер Дмитрий Ярош, който обаче ще се яви като независим кандидат.

За да се регистрира, всеки един от кандидатите трябва да внесе сумата от 2,5 млн. гривни (около 250 хил. долара).

Крайният срок за регистрация в ЦИК е 4 април.