Лидерът на британските лейбъристи Киър Стармър заяви в петък, че Обединеното кралство се нуждае от избори, независимо дали министърът-председателят Лиз Тръс ще запази поста си или не, разкри АП.

"Да... Намираме се в абсурдната ситуация, в която имаме трети, четвърти министър-председател за шест години, а в рамките на няколко седмици имаме министър-председател, който има най-лошия рейтинг от всички премиери в историята", заяви Киър Стармър пред в. "Гардиън", като добави, че "за доброто на страната се нуждаем от общи избори".

Призракът на рецесията надвисна над Великобритания

Призракът на рецесията надвисна над Великобритания

Икономиката на страната изненадващо се сви през август

По-рано Киър Стармър заяви пред Би Би Си, че "безразсъдният подход на премиера е сринал икономиката. Междувременно група високопоставени консерватори ще поискат оставката на Тръс следващата седмица, точно когато социологическите проучвания показват, че рейтингът ѝ е спаднал до 18%.

По-рано днес стана ясно, че Квази Квартенг е освободен като министър на финансите.

Беше съобщено, че британски външен министър Джереми Хънт ще го наследи на поста.

Източник от правителството разкри, че корпоративният данък вероятно ще се повиши, но все още може да бъде по-малко от 25%, планирани от предишното правителство. Други мерки в минибюджета може скоро да бъдат отменени.

Медсестрите във Великобритания се готвят за най-голямата стачка от век насам

Медсестрите във Великобритания се готвят за най-голямата стачка от век насам

Настояват за увеличение на заплатите в съответствие с растящата инфлация

На 23 септември Лиз Тръс и финансовият министър Квази Квартенг обявиха нов "план за растеж", който трябваше да намали данъците и регулациите, финансиран от огромни държавни заеми, за да измъкне икономиката от години на слаб растеж.

В началото на октомри Тръс заяви, че не изпитва "абсолютно никакъв срам" да извърши драстичен обратен завой в плана на правителството за премахване на най-високата ставка на данъка върху доходите.