"През последните месеци видяхме втвърдяване на позицията на Русия, жестоко илюстрирано от смъртта на Алексей Навални. Това заяви в понеделник френският президент Еманюел Макрон пред повече от 20 световни лидери, събрани в Елисейския дворец, съобщава АФП. На украинската фронтова линия ситуацията става все по-трудна и знаем, че Русия подготвя нови атаки, целящи да шокират украинското обществено мнение", предупреди той.

Срещата в Париж е шанс за участниците да "потвърдят отново своето единство, както и решимостта си да победят агресивната война, водена от Русия в Украйна", са съобщили от френското президентство.

Също така сигнализира за желанието на Макрон да се представи като европейски защитник на каузата на Украйна на фона на нарастващите страхове, че американската подкрепа може да намалее през следващите години.

"Украйна се бори за себе си, за своите идеали, за нашата Европа. Нашият ангажимент на нейна страна няма да се разколебае", написа Макрон в X, бивш Twitter, за да отбележи две години от избухването на конфликта.

За Макрон конференцията е и шанс да покаже европейската автономия по въпросите на сигурността, за което той призовава още преди инвазията.

Германският канцлер Олаф Шолц и полският президент Анджей Дуда са сред около 20 европейски държавни и правителствени ръководители, присъстващи на конференцията. Видеообръщение направи украинския президент Володимир Зеленски.

Други държави са представени на ниво министри, като външният министър Дейвид Камерън пътува до Париж за Великобритания. Съединените щати и Канада също са представени.

От Париж евролидери изпращат послание на Путин, че няма да победи в Украйна

От Париж евролидери изпращат послание на Путин, че няма да победи в Украйна

Еманюел Макрон покани европейските си колеги на работна среща

Припомняме, че европейските лидери се събраха днес в Париж, за да изпратят на руския президент Владимир Путин послание за европейска решителност по отношение на Украйна и да противодействат на Кремъл, че Русия е длъжна да спечели войната, която навлиза в третата си година.

Макрон покани европейските си колеги на работна среща, обявена в кратки срокове, поради ескалацията на руската агресия през последните няколко седмици.

"Искаме да изпратим на Путин много ясно послание, че той няма да спечели в Украйна", заяви съветник на президента на брифинг. "Нашата цел е да разрушим идеята, в която той иска да ни накара да повярваме, че по някакъв начин той ще спечели".

След първоначалните успехи в отблъскването на руската армия, Украйна претърпя неудачи на източния фронт и високопоставените военнослужещи се оплакаха от недостиг на оръжие и войници.

Френски официални лица посочиха, че конференцията по сигурността в Мюнхен по-рано този месец, която съвпадна със смъртта на най-отявления руски опонент на Путин Алексей Навални, е била изцяло за "гибел и униние" и Макрон иска да разсее това.