За схема за извеждане от държавна собственост на част от магистралния нефтопровод "Самара-Западно направление" разказа заподозреният в държавна измяна и съдействие на тероризма кръстник на най-малката дъщеря на руския президент Владимир Путин - Виктор Медведчук. Целта е бъдещо изпомпване на дизелово гориво чрез петролопровода.

Информацията е на украинската агенция УНИАН, позовавайки се на Службата за безопасност на Украйна.

Русия обмисля размяна на Медведчук за бойци от "Азов"

Русия обмисля размяна на Медведчук за бойци от "Азов"

По-рано Москва обяви, че това е изключено, защото става въпрос за украински гражданин

Освен това той даде показани по т.нар. наказателно дело, в което фигурира петият президент на Украйна Петро Порошенко.

Описвайки същността на схемата, Медведчук детайлизира ролята на бившия президент Петро Порошенко в нея. Той не само се обърна към Медведчук с молба да се свърже с ръководството на Руската федерация, но и осигури вземането на необходимите решения във всички украински инстанции.

26 коли, 32 апартамента, 23 къщи - Украйна запорира богатството на Медведчук

26 коли, 32 апартамента, 23 къщи - Украйна запорира богатството на Медведчук

ФСБ се е опитала да прехвърли Медведчук първо в Приднестровието, а след това в Москва

"За да станеше този тръбопровод частна собственост, а всъщност собственост на самия Порошенко, беше необходимо да се извършат редица действия... Съдилищата, прокуратурата, Антимонополният комитет, Фондът за държавна собственост - всички те взеха решения, разбира се, необходими за личните интереси на президента Порошенко", каза Медведчук.

Арестуваният депутат увери, че въпросите за тръбопровода той е разглеждал по молба на бившия президент Порошенко. За година от дейността на тръбопровода е донесъл на собствениците си два пъти повече пари, отколкото са инвестирани в изкупуването му - до 42 милиона долара. От май 2019 г., тоест след прекратяването на правомощията на Порошенко, изпомпването на дизел по магистралата е преустановено.

Медведчук говори и за създаването през 2014-2015 г. на механизъм за изкупуване на въглища за нуждите на енергетиката на Украйна във временно окупираните територии на т. нар. Луганска и Донецка народна република, на практика - от лидерите на екстремистите. 

Германското разузнаване: Неонацисти се бият в Украйна, но на страната на Русия

Германското разузнаване: Неонацисти се бият в Украйна, но на страната на Русия

Сътрудничеството с тези групи довежда до абсурд заявената от Кремъл причина за войната - така наречената "денацификация" на Украйна

"Всъщност целият връх на държавния апарат беше замесен в това, като се започне от президента и се стигне до министрите, служителите на реда и тези, които пряко прилагаха тази схема", каза Медведчук.

По време на разпита той назова конкретни фамилии на чиновниците, замесени към накърняване интересите на Украйна - бивши чиновници, бившето ръководство на Националната банка, депутати и представители на правоохранителните структури.

Разследването по това дело продължава. Продължават и следствените действия с арестувания за установяване на всички факти, обстоятелства, организатори и участници на извършителите на престъплението.

Адвокатът на Петро Порошенко Игор Голован е реагирал на показанията на Медведчук. В коментар той заяви, че думите на арестувания кум на Путин не отговаря на действителността.

"По наше мнение, въобще това, което прави Службата за сигурност на Украйна, е изклучително пиар. Първо, това не е тяхно дело, с това трябва да се занимава ДБР. Това, за което говори службата за безопасност на Украйна, това потвърждава, че няма нищо общо с истината и законите", подчерта той.

По думите на Голован публикуването на показанията на Медведчук е свързано със съдебното заседание по делото на петия президент за ареста на имуществото му, което трябва да се проведе днес. Адвокатът нарече това "натиск върху съда".

През април СБУ задържа Медведчук, след като избяга от домашен арест в началото на пълномащабната инвазия на Русия на 24 февруари 2022 г.

През 2021 г. специалната служба обяви няколко подозрения на Медведчук. Той е заподозрян в държавна измяна, подпомагане дейността на терористична организация и опит за ограбване на национални ресурси на временно окупираната територия на Крим.

Един от случаите е за организиране на незаконни схеми за доставка на въглища от временно окупираните територии. Горивото се купуваше за пари и по този начин проруските терористи като цяло бяха финансирани в размер на повече от 200 милиона гривни.

Вторият е незаконното изземване от "Прикарпатзападтранс" на участък от държавния нефтопровод на стойност над 200 милиона гривни (около 125 295 21 лв.). През февруари 2021 г. Съветът за национална сигурност и отбрана върна газопровода в държавна собственост.

На 12 април Медведчук, лидерът на "Опозиционна платформа - За живот" в украинския парламент, беше задържан от СБУ. По-късно през април, в широко обръщение към президентите на двете страни, Медведчук поиска размяна на "защитниците на Мариупол и жителите, които са там и нямат възможност за безопасен изход през хуманитарни коридори".

Припомняме, че тогава Русия заяви, че не води преговори с Украйна за размяната му.