Четиримесечните военни учения на НАТО близо до границите на Русия, известни като Steadfast Defender, са доказателство, че Aлиансът се готви за потенциален конфликт с Русия, каза в събота говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

Захарова отхвърли обвиненията на НАТО тази седмица, че Русия е ангажирана в хибридни атаки срещу неговите държави-членки, като каза, че това е подвеждаща "дезинформация", целяща да отвлече вниманието на хората от дейностите на Алианса.

НАТО беше този, който поведе хибридна война с Русия, като подкрепи Украйна с оръжие, разузнаване и финанси, каза тя в изявление.

"В момента близо до границите на Русия се провежда най-голямото учение на НАТО след Студената война Steadfast Defender. Според техния сценарий действията на коалицията срещу Русия се тренират с използване на всички инструменти, включително хибридни и конвенционални оръжия", каза тя в изявление. "Трябва да признаем, че НАТО сериозно се готви за "потенциален конфликт" с нас."

Отношенията между Русия и Запада са най-враждебни от десетилетия след началото на военния конфликт на Русия в Украйна през 2022 г.

Обявявайки началото на ученията през януари, НАТО каза, че ще участват 90 000 войници, тренирайки как американските войски могат да подсилят европейските съюзници в страните, граничещи с Русия и на източния фланг на Алианса, ако избухне конфликт. Учението, най-голямото от Студената война насам, трябва да продължи до май.

Русия вече заяви, че ученията отбелязват "неотменимо завръщане" на Алианса към схемите от Студената война.

Русия няма нито геополитически, нито военен интерес да напада НАТО

Русия няма нито геополитически, нито военен интерес да напада НАТО

"Не ние отидохме при тях - те дойдоха при нас. Това показва, че не можем да вярваме на западняците", обобщи Шойгу