Балотажът на президентските и парламентарните избори в Северна Македония бяха проведени в състезателен дух. Кампанията позволи на избирателите да направят информиран избор. Но, в същото време, изборите бяха помрачени от негативна реторика с националистически лозунги. Наблюдават се и недостатъци в законодателството, както и недостатъчен надзор върху финансирането на кампаниите.

Това са заключенията на международните наблюдатели от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) след изборите "2 в 1", проведени на 8 май. Изявлението бе публикувано на уебсайта на Организацията. 

Според тях, изборите са се провели на фона на недоволството на избирателите от политическата върхушка и общото усещане, че както на правителството, така и на опозицията им липсва воля да отговорят на отдавнашните призиви за цялостни реформи.

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ

Страната ще има за първи път жена за президент - Гордана Силяновска

Съвместната мисия за наблюдение на Службата за демократични институции и права на човека на ОССЕ, Парламентарната асамблея на ОССЕ (ПА на ОССЕ), Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и Европейския парламент (ЕП) установи, че докато правната рамка създава основата за демократични избори, остават много пропуски и несъответствия, което прави по-нататъшната реформа от съществено значение.

"Изборният ден беше спокоен и мирен, протече в конструктивна атмосфера, въпреки силната политическа поляризация и фрагментация в Северна Македония, каза Николоз Самхарадзе, специален координатор и ръководител на мисията за краткосрочни наблюдатели. Искрено се надявам за народа на тази страна, че новоизбраното ръководство ще се справи ефективно с ключовите предизвикателства, пред които е изправена нацията и ще доближи Северна Македония все по-близо до декларираната от нея цел за членство в Европейския съюз (ЕС)."

Тонът на предизборната кампания, включително онлайн, започна да става все по-негативен още преди първия тур на президентските избори и не се подобри по време на балотажа и парламентарната кампания. Твърденията за купуване на гласове се увеличиха преди изборния ден, включвайки всички основни политически партии, което подчертава необходимостта от по-големи усилия за справяне с тези опасения.

Начинът на разпределение на държавните средства за предизборна кампания и медийно време постави в неравностойно положение по-малките партии и тези без парламентарно представителство. В същото време прозрачността и отчетността на финансирането на кампаниите бяха отслабени от минималните изисквания за отчитане на финансирането на кампаниите, както и от ограничените ресурси и капацитет, предоставени на надзорните органи.

РСМ избира президент

РСМ избира президент

Кандидатите за поста са седем

"Северна Македония не успя да изпълни редица важни препоръки, направени от Венецианската комисия на Съвета на Европа и ODIHR", каза Алфред Хеер, който оглавяваше делегацията на ПАСЕ. "Много избиратели, които живеят в чужбина, не успяха да гласуват за депутат, който да ги представлява в парламента, а изискването за 40 процента избирателна активност за втория тур на президентските избори също се нуждае от спешна реформа, за да се избегне рискът от цикли на неуспешни избори."

С изключение на един кандидат за президент на втория тур, наблюдателите отбелязаха, че политическите партии представят малко жени на предизборни събития и партиите изглежда не полагат много усилия да ангажират жените гласоподаватели. Всички регистрирани кандидатски листи бяха в съответствие със закона да имат минимум 40 на сто представителство на жените. Те обаче често са били поставяни на най-ниските възможни позиции.

Припомняме, че ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ - и президентските, и парламентарните. Така страната ще има жена за президент за първи път - университетският преподавател Гордана Силяновска-Давкова. Вотът бе голямо поражение за досегашните управляващи от СДСМ. 

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ остават на различни позиции за българите в Конституцията

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ остават на различни позиции за българите в Конституцията

Избирателната активност към 17 часа достигна 40%, нужни, за да се обяви вотът за легитимен

България бе сред основните теми в кампанията поради трудностите в преговорите за еврочленство.