Русия пряко заплаши френски самолети в Черно море, заяви в четвъртък френският министър на въоръжените сили Себастиен Лекорню, цитиран от "Ройтерс".

"Преди месец руска система за контрол на въздушното движение заплаши да свали френски самолет в Черно море, въпреки че бяхме в международната свободна зона, в която патрулираме", каза той пред френското радио RTL.

Коментарите на Лекорню идват, когато войната в Украйна е на път да навлезе в третата си година, на фона на нарастващ песимизъм относно изхода от конфликта.

Европейските правителства обаче настояват, че руският президент Владимир Путин все още няма надмощие. Все по-агресивната позиция на Москва "се обяснява с факта, че Русия има проблеми на бойното поле в Украйна", каза Лекорню.

"Това е старо като Студената война, но виждаме завръщането на особено агресивна руска позиция", каза той.

Руски военен кораб също наскоро хвърли котва на ръба на териториалните води в Сенския залив в Северна Франция в опит да "сплаши" Франция, каза Лекорню.

Френският министър трябва да отлети за Армения по-късно в четвъртък - първото подобно посещение на министър на френските въоръжени сили и знак за задълбочаването на връзките на Франция в областта на отбраната с Армения.

Армения се отдалечава от историческите си отношения с Москва, а Париж се стреми да увеличи влиянието си върху бившите руски съюзници, включително Молдова и страните от Централна Азия.

Лондон: Кремъл готви руснаците за дълъг конфликт и съпътстващите го несгоди

Лондон: Кремъл готви руснаците за дълъг конфликт и съпътстващите го несгоди

 Русия продължава да убеждава света и себе си, че воюва срещу колективния Запад