Северна Корея е уведомила Япония за намерението си да изстреля ракета-носител със сателит между днешния ден и полунощ на 3 юни.

Това съобщиха японски медии.

В уведомлението са посочени три района, в които се очаква да паднат отломки - два западно от Корейския полуостров и един източно от филипинския остров Лусон.

Японският министър-председател Фумио Кишида инструктира съответните министерства и агенции да положат всички усилия за събиране и анализиране на информация за евентуалното изстрелване на спътника.

В отговор на известието официални представители на Япония, Съединените щати и Южна Корея потвърдиха в телефонните си разговори, че ще призоват Пхенян да преустанови плана. Всяко изстрелване с използване на технология за балистични ракети би нарушило резолюциите на ООН, заявиха те.

Миналата седмица южнокорейските военни заявиха, че са открили ясни признаци, че Пхенян се готви да изстреля военен шпионски сателит от космодрум на западното крайбрежие на страната.

КНДР предупреди за изстрелването на сателита на фона на насрочената за понеделник среща между лидерите на Япония, Китай и Южна Корея, която ще се проведе в Сеул за първи път от декември 2019 г. насам.

Северна Корея се готви да изстреля втори военен сателит в космоса

Северна Корея се готви да изстреля втори военен сателит в космоса

Южна Корея и разузнавателните органи на САЩ следят отблизо дейностите на Северна Корея

През ноември миналата година ракетата "Чолима-1" на КНДР изведе в орбита спътника "Мулиган-1". Ракетата беше изстреляна от изпитателния полигон Тончан-ни.

Изстрелването беше наблюдавано от севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Пхенян заяви, че планира да изстреля още няколко такива спътника в "близко бъдеще".

Северна Корея изстреля първия си шпионски сателит миналата година. Изстрелването беше посрещнато със санкции от САЩ и техните съюзници.

От своя страна Южна Корея спря част от военното споразумение, което подписа с Пхенян през 2018 г.