Осъденият за убийството и изнасилването на 85-годишна жена бивш наемник от "ЧВК Вагнер" Иван Росомахин е подписал договор и отново е отишъл на бойния фронт в Украйна.

Това разкри адвокатският проект "Траумпункт" и потвърди пред Би Би Си един от представителите на пострадалата страна.

Както пише Би Би Си, тази пролет Кировският областен съд осъди Росомахин на 22 години в колония със строг режим, като го призна за виновен в изнасилване и убийство с особена жестокост на пенсионерка.

През юли апелативният съд увеличи присъдата на 23 години.

Случаят на Росомахин е едно от първите известни повторни престъпления на помилвани от президента Владимир Путин затворници, които са били вербувани за войната в Украйна.

Според разследването през март 2023 г. Росомахин, който се завърнал от войната в родното си село Нови Бурец в Кировска област, влязъл в пияно състояние в дома на 85-годишна жена.

Путин вече не може да спаси Русия

Путин вече не може да спаси Русия

Въпросът е готов ли е Путин да заличи части от Курск, за да си върне територията? Залагайки бъдещето си на карта

Поради възрастта си тя била в безпомощно състояние и не можела да се съпротивлява. Той я изнасилва и убива.

Телевизионният канал "Вятские поляны" разказа, че 28-годишният мъж е бил наемник на ЧВК "Вагнер" и след завръщането си от война държал в страх цялото село.

През септември 2020 г. Росомахин е осъден на 14 години в колония със строг режим за убийство и грабеж с насилие, а през септември 2022 г. заминава да воюва в Украйна.

Владимир Путин обещава пари за граничните на Украйна области

Владимир Путин обещава пари за граничните на Украйна области

Губернаторът на Белгородска област затваря още три гранични села