Повече от половината от палестинците вече не подкрепят двудържавното решение на конфликта с Израел.
Това показва ново социологическо проучване, цитирано от „Ройтерс", като по този начин палестинците отхвърлят целта, която беше подкрепяна от международната дипломация в продължение на 4 десетилетия.

Проучването, което е осъществено от водеща изследователска група в палестинските територии, е установило, че 51% от палестинците се противопоставят на двудържавното решение, докато 48% го подкрепят.

Преди 3 месеца 51% от палестинците са подкрепяли съвместното съществуване на палестинска и израелска държава, докато 48% са били против.

Анкетирани са били 1270 души в Западния бряг и Ивицата Газа.

Двудържавното решение - независима Палестина, съществуваща рамо до рамо с Израел, е било основната цел на преговорите между двете страни, започнали още в средата на 1970-те години, както и на водената от САЩ дипломация през последните 20 години.

Вероятно по-тревожното от емоционална гледна точка е, че близо две трети от анкетираните (65%) са заявили, че не вярват, че двудържавното решение вече е практически постижимо заради разширяването на заселническите израелски територии в Западния бряг.

Социологическото проучване е проведено в момент на повишено напрежение в израелско-палестинските отношения, особено около джамията „Ал Акса" и Храмовия хълм в Йерусалим, което е свещено място и за мюсюлмани, и за евреи.

Проучването също така е направено на фона на дълбоки разногласия в палестинската политика и по-конкретно между партията „Фатах" на президента Махмуд Абас и радикалното ислямистко движение „Хамас", които контролират Газа.