Щатът Айдахо е спрял екзекуцията на серийния убиец Томас Крийч, след като лекарите не са успели да открият вена за поставяне на инжекцията. Това съобщи CNN, позовавайки се на щатския Департамент по изпълнение на наказанията.

Екзекуцията е била счетена за "невъзможна за изпълнение" около 11:00 ч. (20:00 ч. българско време), след като медицинският екип не е успял да постави катетър след осем опита, заяви директорът на отдела Джош Теуолт. Той също така отбеляза, че Крийч ще бъде върнат в килията си. "Държавата ще обмисли следващите стъпки", заключи той.

Защитата на Крийч заяви, че е възмутена от инцидента и посочи абсурдните "опити на Айдахо да убие този безобиден старец, който до този момент трябва да е преживял достатъчно страдания", уточнява CBS News.

Адвокатите на осъдения припомниха също, че няколко дни по-рано той е подал жалба до Върховния съд на САЩ заради недостатъчна информация за произхода на лекарството пентобарбитал, с което е планирано да бъде екзекутиран. Крийч е имал опасения, че то идва от "ненадеждни доставчици".

Роденият в Охайо Крийч е осъден на смърт в затвора с максимална сигурност в Айдахо повече от половин век. Той е осъден за пет убийства в три щата. Освен това Крийч е заподозрян в извършването на поне шест други убийства. Според съдебните документи извършителят е признал, че е убил или участвал в убийствата на поне 26 души.

В САЩ извършиха първата екзекуция с азот

В САЩ извършиха първата екзекуция с азот

През 2022 г. щатът Алабама не успя да изпълни смъртното наказание чрез инжекция

Вече осъден на доживотен затвор през 1981 г., Крийч пребил до смърт съкилийника си Дейвид Йенсен с чорап, пълен с батерии. Той се признава за виновен и година по-късно е осъден на смърт.

На 26 януари в САЩ за първи път екзекутираха затворник с помощта на азот. Новият метод е изпробван върху 58-годишния Кенет Юджийн Смит, който през 1988 г. е осъден за участие в поръчково убийство на съпругата на проповедник от Алабама.