Магистрати от Националния избирателен съвет на Колумбия искат да се започне разследване на избирателната кампания през 2022 г. на президента Густаво Петро заради подозрения във финансови нарушения, съобщи "Ройтерс".

Магистратите Бенджамин Ортис и Алваро Ернан Прада също поискаха разследване срещу главния изпълнителен директор на енергийната компания "Екопетрол" Рикардо Роа, който е бил мениджър на кампанията на Петро.

Предварителните разследвания са установили, че вноските за кампанията надхвърлят законовите лимити с 6 милиарда песо. Има плащания от два синдиката, които не са записани в сметките на кампанията, и чартърни полети, предоставени от авиационна компания.

МВФ открива кредитна линия от 8 млрд. долара за Колумбия

МВФ открива кредитна линия от 8 млрд. долара за Колумбия

За разлика от традиционната програма за помощ, Колумбия няма да получи сумата, но може да получи достъп до нея, ако е необходимо, за 24 месеца

Исканията за разследванията идват два дни, след като двама служители от Националното звено за управление на риска от бедствия на Колумбия предложиха да сътрудничат на прокурорите за предполагаема корупция, включваща доставка на цистерни с вода.

Този скандал обхвана правителството на Густаво Петро и доведе до оставката на един от най-близките съюзници на колумбийския лидер, Сандра Ортис, която се оттегли като съветник на президента за регионите на Колумбия.

Кабинетът на президента не е излязъл с коментар, но Петро отрича обвиненията, които са отправяни от месеци, за предполагаемото незаконно финансиране на кампанията му. Той заяви, че това е опит да бъде свален от власт и да му бъде попречено да извърши обещаните от него социални и икономически реформи.

"Административен орган повдига обвинения срещу президента на републиката. Това е открито конституционно нарушение", написа той в социалната мрежа X.

Обвиниха сина на колумбийския президент за пране на пари

Обвиниха сина на колумбийския президент за пране на пари

Това може да доведе до разследване на кампанията на баща му

"Екопетрол" също заяви, че няма да коментира исканите разследвания, като те първо бяха публикувани във вестник El Tiempo.

Министърът на правосъдието Нестор Осуна изтъкна, че правителството ще се съобрази с окончателното решение на избирателния съвет - да се продължи разследването или да се прекрати.

Искането за разследване ще бъде анализирано от всички магистрати от избирателния съвет, които ще вземат решение дали официално да започнат разследването.

Ако разследванията продължат, случаят на Петро ще отиде пред комисията по импийчмънт към Камарата на представителите. Делото срещу Рикардо Роа ще бъде поето от офиса на главния прокурор.

Припомняме, че срещу правителството на Густаво Петро имаше няколко протеста в столицата Богота срещу предложените здравни и икономически реформи. Законопроектът за здравеопазването предлага създаването на правителствена агенция, която да централизира плащанията на клиники и болници, които често се оплакват от забавяния.

Отхвърлиха здравните реформи, предложени от президента на Колумбия

Отхвърлиха здравните реформи, предложени от президента на Колумбия

Опозицията твърди, че тези реформи предразполагат към корупция