Централното разузнавателно управление (ЦРУ) смята, че Русия е имала за цел да помогне на Доналд Тръмп да спечели президентските избори в САЩ, съобщиха американски медии, които се позовават на класифициран доклад на ЦРУ и на източници.

В доклада на ЦРУ пишело, че целта на Русия е била да помогне на един кандидат за сметка на друг (на Доналд Тръмп срещу Хилари Клинтън). "Това е общо мнение", се подчертава в доклада.

Американските тайни служби са установили самоличността на "свързани с руското правителство" лица, които са предоставили на сайта "Уикилийкс" хиляди имейли, с които са се сдобили, след като хакнали сървърите на Демократическата партия и електронната поща на Джон Подеста, който беше шеф на предизборния щаб на Хилари Клинтън.

Тези лица били известни на ЦРУ и били "част от една по-широка операция на Русия за повишаване на престижа на Тръмп и понижаване на шансовете на Клинтън" за победа на изборите.

Обама нареди да бъдат разследвани предизборните хакерски атаки

Обама нареди да бъдат разследвани предизборните хакерски атаки

Преди края на мандата му...

Вчера говорителят на Белия дом съобщи, че президентът Барак Обама е разпоредил задълбочено разследване на кибератаките, извършени по време на предизборната кампания. Проучването не е опит за поставяне под съмнение на резултатите от гласуването, подчертаха от Белия дом и допълниха, че то не е насочено само срещу Русия.

От щаба на Тръмп разкритикуваха твърденията на медиите за намеса на чужди държави в президентските избори в САЩ. "Това са същите тези хора, които казваха, че Саддам Хюсеин има оръжия за масово поразяване", коментираха от щаба.