Руските военни съобщават, че са вече контролират още две населени места - Кисловка в Харковска област и Новокалиново в Донецк.

Информацията представлява съобщение на Министерството на отбраната на Русия. Украински източници, както и военното командване не са потвърдили тази информация. Мониторинговият канал DeepState обаче също потвърждава за напредък.

От много време руската групировка войски в Украйна не е отбелязвала напредък или отстъпление в Харковска област, която украинската армия през лятото на 2022 г. успя по забележителен начин да си върне с внезапна контраофанзива. Напредъкът обаче съвпада с общото настъпление и успехи на Русия в Украйна в последните седмици.

"Подразделенията на Централната групировка в резултат на успешни действия напълно освободиха населеното място Новокалиново в Донецката народна република... Подразделенията на групировката "Запад" в разултат на активни действия подобриха предната си линия и напълно освободиха населеното място Кисловка в Харковска област", се казва в информацията. 

Почти едновременно със съобщението на руското министерство на отбраната въздушна тревога бе обявена в няколко области на Украйна - в източната част като в червено светят освен Донецк и Луганск, и Харковска, Днепопетровска и Запорожка области. Половин час по-късно вече почти цяла Украйна е с обявена въздушна тревога, включително Одеса. 

Малко преди това Министерство на отбраната на Русия потвърди нанесения масиран удар по украинската енергийна система. В съобщението на военното ведомство се посочва, че ударът е нанесен с високопрецизно оръжие с далечен обхват с морско и въздушно базиране, балистични хиперзвукови ракетни компелкси "Кинжал", както и с безпилотни летателни апарати и целта са били именно обектни от енергийната инфраструктура, както и по предприятия от военнопромишления комплекс на Украйна.

"Всички цели на удара са достигнати, а назначените обекти са поразени", утвърждават от Министерство на отбраната на Руската федерация.

Също така според ведомството днешният удар е нанесен в отговор на опитите на киевския режим да нанесе поражения и да причини ущърб на обекти от руската енергетика.