Във вторник Съединените щати обявиха санкции срещу руския гражданин Дмитрий Юревич Хорошев, когото определиха като старши лидер на хакерската група LockBit ransomware, предава "Ройтерс".

Държавният департамент на САЩ ще плати награда до 10 милиона долара за информация, водеща до идентифицирането или местоположението на ключови лидери на групата LockBit, се казва в изявление на Министерството на финансите на САЩ.

Според Държавният департамент, Хорошев, известен също като "LOCKBITSUPP", е отговорен за разработването и разпространението софтуерът за изнудване на LockBit, съобщи Министерството на финансите в изявление.

В него се казва, че действието е резултат от съвместни усилия с Министерството на правосъдието на САЩ, Федералното бюро за разследване, Британската национална агенция за борба с престъпността и други международни партньори.

"Днешното действие изпраща ясно послание, че Съединените щати и техните партньори по света са решени да разрушат екосистемата на рансъмуер, включително чрез разкриване на самоличността на онези, които извършват атаки с подобен софтуер, каза заместник-министърът на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Браян Нелсън в изявление.

Този ход следва други неотдавнашни действия на САЩ срещу руски киберпрестъпници, включително прекъсване на инфраструктурата на LockBit и санкции срещу филиали на групата.

Китай хакна Министерството на отбраната на Великобритания

Китай хакна Министерството на отбраната на Великобритания

Скандалът се развихря по време на обиколката на Си Дзинпин в Европа