Сирийските бунтовници са започнали да получават огромни количества оръжия, финансирани от страните от Персийския залив и координирани от САЩ, пише „Вашингтон пост", цитиран от nowlebanon.com

Американският всекидневник се позовава на източници, които са съобщили, че „сирийските бунтовници са започнали да получават значително повече и по-добри оръжия в последните седмици", включително противотанкови оръжия.

Въпреки че Вашингтон не доставя и не отпуска средства за оръжейни доставки САЩ увеличава „контактите си с опозиционните военни сили, за да предостави на Персийските държави оценки за надеждността на бунтовниците и командно-контролната инфраструктура", пише вестникът, позовавайки се на източника.

Таблоидът добавя, че администрацията на Барак Обама е започнала да променя позицията си по отношение на сирийската криза, като сега официални лица смятат, че е „неизбежна една разпростираща се военна конфронтация".

Администрацията официално е „провела разговори във Вашингтон тази седмица с делегация от кюрди, които предимно населяват Източна Сирия", в които са се обсъдили възможностите за „отваряне на втори фронт срещу силите на Асад, което би го принудило да премести част от силите си".

Според „Вашингтон пост" оръжията са били предназначени за Дамаск, Идлиб и Забадани.

От Вашингтон официално отхвърлят идеята за въоръжаване на бунтовниците. Според Държавния секретар Хилъри Клинтън доставките на оръжия могат да помогнат на Ал-Кайда, докато ръководителят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси заяви, че въоръжаването е „преждевременно".