Главният мюфтия на Сирия Ахмад Бадреддин Хассун изнесе данни, според които повече от 7 000 наемници от страни-членки на Общността на независимите държави (повечето от Русия, Казахстан, Туркменистан и Азербайджан) се сражават за "Ислямска държава", предаде ТАСС. Според неговите данни, общо чуждестранните бойци са около 70 000.

Това е заявил мюфтията специално в интервю за ТАСС, по време на посещението си в Русия във връзка с ислямска конференция.

Той твърди, че някои от тях преминават обучение в Турция, получават финансиране от Саудитска Арабия и инструкции от САЩ и Великобритания.

Според него, за Сирия заминават цели семейства, стотици и стотици семейства, за да се присъединят към "Ислямска държава". Той цитира и конкретни случаи на залавяни от властите кандидат-джихадисти по сирийската граница и коментира, че има много такива.

Мюфтията смята, че религиозната пропаганда в случая е изиграла особено важна роля. Хората, по думите му, заявяват, че искат да живеят в ислямски халифат, но впоследствие разбират, че става въпрос просто за престъпници, които се сражават, за да откраднат повече.