В отговор на обвиненията в двойни стандарти на Запада, шефът на НАТО Йенс Столтенберг каза във вторник, че международното право трябва да се прилага във всички конфликти, но войните в Украйна и Газа са много различни, предава "Ройтерс".

Арабските лидери обвиниха западните страни, че не са приложили същите стандарти към войната на Израел в Газа, започната в отговор на смъртоносната атака на 7 октомври от палестинската въоръжена групировка Хамас, каквито са приложили към войната на Русия в Украйна.

Запитан по въпроса, Столтенберг каза: "Моето послание е, че международното право, хуманитарното право, трябва да се спазват във всички конфликти и животът на цивилните винаги трябва да бъде защитен."

Говорейки на пресконференция в централата на трансатлантическия военен алианс в Брюксел, Столтенберг каза, че също е "важно да се признае, че ситуацията в Газа и ситуацията в Украйна са различни по много начини".

"Украйна никога не е представлявала заплаха за Русия, Украйна никога не е нападала Русия", каза той.

"Руското нахлуване в Украйна беше непровокирано нахлуване, пълномащабно нахлуване, на друга страна", добави той. "Така че, разбира се, Украйна има право на самозащита срещу непровокирана атака и да защитава териториалната цялост.

Столтенберг призова съюзниците от НАТО да "запазят курса си" за Украйна

Столтенберг призова съюзниците от НАТО да "запазят курса си" за Украйна

Той е уверен че САЩ ще продължат да оказват подкрепа