Контейнеровозът MSC Sky II продължи пътуването си към Джибути във вторник, след като беше ударен от ракета ден по-рано близо до йеменския пристанищен град Аден, съобщи неговият оператор MSC, цитиран от "Ройтерс".

MSC Sky II беше ударен от ракета на около 130 километра югоизточно от Аден и 270 километра източно-югоизточно от протока Баб ел-Мандеб, докато плаваше от Сингапур за Джибути, се казва в изявление на MSC със седалище в Швейцария.

"Ракетата е причинила малък пожар, който е бил потушен, като никой от екипажа не е пострадал. В момента MSC SKY II продължава пътуването си към Джибути и ще пристигне днес за допълнителна оценка", се казва в съобщението.

Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето каза, че силите на йеменските хуси са атакували плаващия под либерийски флаг MSC Sky II, докато е бил на път за Джибути.

"Не ми е известно Швейцария, Либерия или Джибути да са участвали по някакъв начин в продължаващия конфликт в Газа", каза Крозето на X.

Атаката е сред последните удари на присъединените към Иран хуси, които ескалираха от ноември насам. Хусите казаха, че атакуват търговски кораби в знак на солидарност с палестинците в Газа.

Докато милицията каза, че ще атакува плавателни съдове, свързани с Обединеното кралство, Съединените щати и Израел, източници от корабната индустрия казаха, че всички кораби са изложени на риск.

MSC, една от най-големите световни групи за контейнерни превози, заяви на 26 декември, че MSC UNITED VIII е бил атакуван, докато е плавал през Червено море.

Хусите налагат ограничения за корабите, плаващи край Йемен

Хусите налагат ограничения за корабите, плаващи край Йемен

Вече ще се изисква разрешение, според йеменските бунтовници, с цел безопасност