Руското министерство на вътрешните работи обяви промени в правния статут на украински граждани в Русия, които са изправени пред депортиране от страната, ако не преминат през редица процедури и не получат така наречената "зелена карта", пише руската служба на BBC.

Както съобщава Интерфакс, позовавайки се на указ, подписан от Владимир Путин, гражданите на Украйна и лицата, които са имали гражданство на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, правото на пребиваване на територията на Русия се запазва без ограничаване на срока, при условие че преминат регистрация на пръстови отпечатъци, фотографиране и медицински преглед.

След приключване на тези процедури териториалните органи на руското Министерство на вътрешните работи ще издават на гражданите така наречената "зелена карта" - документ по стандартен формуляр.

Гражданите на Украйна, които са кандидатствали за "зелена карта" преди 31 декември тази година, няма да бъдат депортирани и срокът им на временно пребиваване няма да бъде съкратен, но тези, които не са получили този документ и не са преминали през посочените процедури, са изправени пред депортиране от Русия от началото на 2025 г., уточниха от пресцентъра на руското МВР.

За чужденци с разрешение за пребиваване или удостоверение за постоянно пребиваване в окупираните от Русия Донецка, Луганска, Запорожка или Херсонска област руското Министерство на вътрешните работи удължи правото на пребиваване в тези територии въз основа на документите, които притежават (включително изтекли) до 31 декември 2024 г. включително.

"Украински граждани, регистрирани на територии извън ЛДНР, Херсонска и Запорожка области, които не са получили зелена карта, няма да бъдат експулсирани от страната до 31 декември 2024 г.", съобщава Интерфакс.

САЩ пак спасиха Украйна - вижда ли се обаче краят на войната?

САЩ пак спасиха Украйна - вижда ли се обаче краят на войната?

Днес е пределно ясно, че нито руснаците, нито украинците, нито европейците, нито дори американците нямат ни най-малък интерес от продължаването на тази война